Ki vitte ki a mészáros naplóját?

A nemrég lezárult belső vizsgálatáról kiadott közleményében a büntetés-végrehajtás alig burkoltan azzal vádolja a móri gyilkosság gyanúsítottjaként letartóztatott Nagy László ügyvédjét, hogy ő csempészte ki a fegyintézetből a móri mészáros közel 100 oldalas önvallomását.

A belső vizsgálat szerint nem felelős a büntetés-végrehajtás azért, hogy Nagy László, a móri mészárlás fő gyanúsítottja kevéssel tavaly nyári önakasztása előtt az előzetes letartóztatásban írt, közel 100 oldalas önvallomását észrevétlenül kijuttathatta a fegyintézetből - ez áll a büntetés-végrehajtás MTI-hez eljuttatott közleményében. A vizsgálatot azt követően rendelték el, hogy Nagy László börtönnaplója alapján könyv jelent meg arról, hogy mi történt Nagy szerint Móron, 2002. május 9-én.

A rendőrség - ezt a könyv bemutatóján Bencze József országos rendőrfőkapitány ismerte el - a szerzőtől értesült a napló létezéséről. Ennek nem is a móri nyomozás szempontjából van jelentősége, hiszen az ott történtekkel kapcsolatban Nagy László kitart amellett, hogy - társa vallomásával ellentétben - nem ő, hanem egy "bűnözőkből verbuválódott szerb szabadcsapat" vezére ölt meg nyolc embert alig több mint hétmillió forintért az Erste Bank fiókjában. Azonban a napló emellett több olyan gyilkosságról is szólt, amelyről a rendőrség is csak Nagy László írásából szerzett tudomást. (Az NNI közlése szerint még valamennyi ügyben tart a nyomozás.)

Hogy került ki a büntetés-végrehajtás falai közül Nagy László naplója? A nemrég lezárult belső vizsgálat, amelynek erre a kérdésre kellett volna választ adnia, azzal zárult, hogy sem a büntetés-végrehajtási intézet, sem a Nagy László őrzéséért felelős börtönnevelők nem felelősek a történtekért.

A büntetés-végrehajtás közleménye rámutatott, hogy Nagy László fogva tartása alatt kizárólag engedélyezett formában tartott kapcsolatot a külvilággal. Csomagot nem küldött ki, levelei tartalma a büntetés-végrehajtás biztonságát nem fenyegette. Rámutattak továbbá, hogy 23 alkalommal beszélt - a jogszabályoknak megfelelően ellenőrzés nélkül - az ügyvédjével.

A Nagy László védelmét ellátó Jano Christopher visszautasítja a nem is olyan burkolt vádat. Állítja, ő nem hozta ki a kérdéses iratokat védence zárkájából.

Megjegyzendő, a büntetés-végrehajtás belső vizsgálata szerint azért sem terhelt senkit felelősség, hogy a magyar kriminalisztika története legsúlyosabb bűntettének első számú gyanúsítottja felakaszthatta magát a börtönben. Nagy László számos titkot, megoldatlan gyilkosság bizonyítékait vitte magával a sírba, s megannyi megválaszolatlan kérdést hagyott hátra. A büntetés-végrehajtás szerint szabályosan őrizték, félóránként ránézett valaki. Két ellenőrzés között akasztotta fel magát. Nem mellesleg, a móri mészárlásért jogerősen elítélt Kaiser Edét, akiről ma már mindenki tudja, hogy ugyan számos súlyos bűntettet követett el, de nem ő a móri mészáros, ma is a nap 24 órájában figyelik a kamerák.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.