Aranyat ért a tévének is

Michael Phelps? Ugyan már! Amerikában, ahol mindent pénzre mérnek - Phelps nyolcadik győzelmekor ezt a címet adta a The New York Times: "Meghatározta az aranysztenderdet" -, a nagy nyertes az NBC tévéadó.

A csatorna egymilliárd dollárnyi hirdetési bevételt kasszírozott a játékokon, a 4x100-as férfi vegyes váltó döntőjének közvetítésekor pedig (az úszócsoda ebben szerezte utolsó pekingi aranyát) 40 millió nézőt és 2,3 millió internetes videóletöltést könyvelhetett el. Összességében több amerikai nézte az ötkarikás játékokat, mint korábban bármikor; ez különösen 1996-hoz, Atlantához képest nagy fegyvertény. Igaz, kellett némi rásegítés: Dick Ebersol, az NBC Sports elnöke elintézte a NOB-nál, hogy az úszódöntőket reggel tartsák, azaz Amerika az esti főműsoridőben nézhesse azokat. De - mint mondta - ezt először Phelpsszel beszélte meg.

Rekord a 110 amerikai érem is, egyetlen ország sem gyűjtött még ennyit nem bojkottált olimpián. Ám az Egyesült Államokban az a természetes, hogy az ő versenyzőik a legjobbak. Márpedig aranyból a házigazda kínaiak tizenöttel többet szereztek. A náci Németországban tartott 1936-os olimpia óta nem történt meg, hogy ne amerikai vagy orosz (szovjet) versenyzők állhassanak fel legtöbbször a dobogó legfelső fokára. Magyar szemmel persze különös, de igazi megrázkódtatás az amerikaiaknak a softballcsapat veresége Japántól (a vízilabdázóké a magyaroktól már kevésbé). Leszerepeltek a bokszolók, jamaicai lett a világ leggyorsabb embere. De a mértékadó amerikai sajtó megvigasztalja a közvéleményt: Phelps - akit most végre az egész ország megismert, benzinkutak szalagreklámjain is az ő neve köszön vissza - élő sporttörténelem, bekerült a halhatatlan (amerikai) sportolók, Mark Spitz, Jesse Owens, a baseballos Joe DiMaggio mellé. Ráadásul nem látszik korhatár alattinak, mint - emlegeti fel az itteni média is - egyes kínai tornásznők....

Az igazi amerikai sportok azonban a csapatsportok. Az Egyesült Államok sportsajtója elégedetten nyugtázza a kosárlabdázók kettős aranyát, miközben a spanyolok elleni döntőben húsz pontot szerző Kobe Bryant szokatlanul bókol az "amatőr világnak": - Mi igazi csapat voltunk, noha az NBA kapcsán sokat beszélnek arról, hogy önző, arrogáns egyénekből áll.

Ezzel együtt a lapok sportoldalain az olimpiának "természetesen" osztoznia kellett a már beindult itteni csapatsport-küzdelmekkel, a baseballal, az amerikaifutball előszezonjának mérkőzéseivel.

- A legfontosabb, hogy nem volt amerikai doppingtörténet - összegez Jim Scherr, az USA Olimpiai Bizottságának vezetője. A hétfői The New York Timesban viszont már az amerikai nyílt teniszbajnokság kap külön mellékletet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.