Iraki bejelentés: 2011 végéig kivonják a külföldi csapatokat Irakból

Legkésőbb 2011 végéig kivonják a külföldi csapatokat Irak területéről - jelentette be hétfőn Núri al-Máliki iraki miniszterelnök Irak és az Egyesült Államok megállapodására hivatkozva. Washingtonban viszont hangsúlyozták: nincs még végleges megállapodás.

"Megegyezés született a két fél között arról, hogy 2011 után egyetlen külföldi katona sem tartózkodik majd Irak területén" - idézte Núri al-Málikit a kormányfői hivatal közleménye.

"Amiről a tárgyalók megegyeztek, az egy megállapodás-tervezet" - közölte az iraki bejelentést követően Robert Wood amerikai külügyminisztériumi szóvivő. A bagdadi nyilatkozatban szereplő 2011-es határidővel kapcsolatban Wood nem volt hajlandó nyilatkozni.

Máliki iraki törzsi vezetőkkel tartott megbeszélését követően nyilatkozott. Megjegyezte azt is, hogy még nem sikerült tető alá hozni a megállapodást, de "jelentős haladást" értek el a tárgyalásokon.

A szerződés egyik legfőbb célja, hogy lehetővé tegye az amerikai csapatok iraki állomásoztatását az év vége után is, amikor lejár az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott mandátum. Emellett rendelkeznie kell az amerikai katonák és biztonsági vállalatok alkalmazottainak jogállásáról - Washington azt szeretné, hogy az amerikai jogszabályok vonatkozzanak rájuk - és az amerikai fogságban lévő iraki foglyok sorsáról is.

"Nem fogadhatunk el olyan megállapodást, amely nem védi meg Irak szuverenitását és nemzeti érdekeit" - mondta. "Az ország érdekei azt diktálják, hogy legyen konkrét határidő (a csapatkivonásra)" - tette hozzá.

Máliki állítása szerint a felek megegyeztek arról is, hogy 2009-től kezdve csak az iraki kormány hozzájárulásával folytathatnak katonai műveleteket az amerikai katonák Irakban.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.