Izrael szabadon engedett közel kétszáz palesztin foglyot

Szabadon bocsátott Izrael hétfőn csaknem kétszáz palesztin foglyot - köztük a legrégebben őrizetben lévő két elítéltet - annak reményében, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnöknek tett gesztussal sikerül megszilárdítania az akadozó békefolyamatot.

A zsidó állam kormánya augusztus 17-én döntött a 198 bebörtönzött palesztin elengedéséről, és első ízben szánta rá magát olyan foglyok szabadon engedésére, akiket izraeliek elleni halálos kimenetelű támadások, merényletek miatt fosztottak meg szabadságuktól.

A foglyokat izraeli autóbuszokkal Beitúnia ellenőrzőponthoz szállították, ahol a Palesztin Hatóság tisztségviselői - köztük Asraf al-Adzsrami, a foglyok ügyeinek minisztere - üdvözölték őket; egyesek hálájuk jeleként megcsókolták a földet. Ezt követően palesztin járművekkel folytatták útjukat Rámalláhba, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnök fogadja őket. A szabadságukat visszanyert foglyok hősöknek kijáró fogadtatásban részesültek, Rámalláh utcáin táncoló, palesztin zászlókat lengető tömeg gyűlt össze érkezésükre.

A szabadon bocsátottak között volt az Izraelben legrégebben fogva tartott palesztin elítélt, a még 1977-ben őrizetbe vett és pokolgépes merényletek miatt életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtott Szajjid al-Atba, valamint a raboskodása ellenére a palesztin parlamentbe is beválasztott, szintén életfogytiglanra ítélt Mohammed Abu Ali.

Izrael a foglyok elengedésével Abbász helyzetét szeretné erősíteni s ezáltal a békefolyamatot megszilárdítani. A zsidó állam tavaly béketárgyalásokat kezdett a mérsékelt politikusnak számító palesztin elnökkel, aki hatalmi harcot folytat a másik palesztin területet, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista mozgalommal. Abbász küszködik azért, hogy felmutassa népének a béketárgyalások eredményeit, emiatt sorozatosan felszólította a zsidó államot nagy számú palesztin fogoly elengedésére. Korábbi jelentések szerint a most elengedett foglyok kevés kivétellel az Abbász vezette Fatah mozgalomhoz kötődő csoportok tagjai, s nincs köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet egyetlen tagja sem.

Izrael mindazonáltal nem egykönnyen döntött a foglyok mostani elengedéséről, mert egy részük ártatlan polgári személyek elleni halálos támadásokban vett részt - közölte az izraeli kormányszóvivő. Mark Regev szerint Izrael ugyanakkor megérti, hogy a foglyok ügye milyen fontos a palesztinok számára, s úgy véli, hogy a mostani lépéssel támogathatja a béketárgyalások folyamatát.

A foglyok néhány órával az előtt nyerték vissza szabadságukat, hogy újabb közel-keleti látogatásra érkezik Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, megpróbálván lendületet adni a fontos kérdésekben eddig eredménytelen béketárgyalásoknak, amelyek Washington szerint még idén megállapodással zárulhatnának.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.