Az orosz duma és a felsőház is Dél-Oszétia és Abházia elismerését javasolja

 Az orosz parlament felsőháza támogatta a Dél-Oszétiában lévő orosz békefenntartó kontingens létszámának növelését. Előzőleg Dmitrij Medvegyev elnök, a fegyveres erők legfőbb parancsnoka tájékoztatta e szándékról a testületet, s a felsőház a szándékot támogatásáról biztosította hétfői rendkívüli ülésén, amelyen egyben felhívással fordult az elnökhöz, hogy Oroszország ismerje el Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.
Az orosz állami duma hétfői rendkívüli ülésén Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerését fogja javasolni - tudták meg a hírügynökségek a határozattervezetből, illetve a duma forrásaiból hétfőn.

Ugyancsak hétfőn a témáról tanácskozik a szövetségi tanács - a felsőház - is, de a parlament mindkét háza csak ajánlást tehet, a döntés az alkotmány értelmében az államfő kezében van.

Az orosz felsőház is javasolja Dél-Oszétia és Abházia elismerését

Az orosz szövetségi tanács - a felsőház - egyhangúlag elfogadott felhívással fordult hétfőn az államfőhöz, hogy ismerje el Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

Előzőleg Szergej Mironov, a felsőház - és az Igazságos Oroszország párt - elnöke kijelentette: Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerése nélkülözhetetlen a két nép biztonságának garantálásához, s a két terület rendelkezik az önálló állam minden kellékével.

Az ülésen Szergej Bagaps, Abházia "elnöke" nagyon határozottan kijelentette: Abházia és Dél-Oszétia soha többet nem lesz a grúz állam része, és úgy vélte: a történtekért azok viselik a felelősséget, akik felfegyverezték Grúziát. Rámutatott, hogy a két terület függetlenségének elismerése elősegíti majd a helyzet stabilizálódását a térségben.  

Valerij Kadohov, a felsőház regionális politikával foglalkozó bizottságának helyettes elnöke javasolta: nemzetközi szakértők bevonásával fel kell vetni Grúzia demilitarizálásának kérdését, valamint a követelést, hogy Tbiliszi térítse meg a Dél-Oszétiában okozott károkat.

Az állami duma hétfőn szintén rendkívüli ülésen vitatja meg a kérdést, s mint kiszivárgott, ugyancsak támogatni fogja Abházia és Dél-Oszétia kérését, de a döntés az államfő kezében van. Orosz megfigyelők szerint Dmitrij Medvegyev elnök döntése még várat magára, mert az orosz diplomácia igyekszik majd tárgyalásos megoldást találni a problémára.

Szaakasvili: katasztrofális következményekkel járna Abházia és Dél-Oszétia orosz elismerése
Katasztrofális következményekkel járna a Grúziától való elszakadásra törekvő Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének orosz elismerése - figyelmeztetett Miheil Szaakasvili grúz elnök a Libération című francia lap hétfői számában megjelent interjúban. "Ezzel erővel próbálnák megváltoztatni Európa határait. Úgy gondolom, hogy ez súlyos hiba lenne, és katasztrofális következményekkel járna Oroszország számára is" - mondta a grúz elnök. Szaakasvili úgy vélekedett: senki nem lenne olyan felelőtlen a nemzetközi közösségben, hogy elfogadja az esetleges orosz elismerést. "Ez a klasszikus lerohanás kategóriája, amely teljesen távol áll a nemzetközi jogtól" - tette hozzá. Az orosz felsőház hétfőn egyhangúlag elfogadott felhívással fordult az államfőhöz, hogy ismerje el Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. A felsőház elnöke kijelentette: Abházia és Dél-Oszétia elismerése nélkülözhetetlen a két nép biztonságának garantálásához, s a két terület rendelkezik az önálló állam minden kellékével. Az állami duma hétfőn szintén rendkívüli ülésen vitatja meg a kérdést, s mint kiszivárgott, ugyancsak támogatni fogja az elismerést. A grúz elnök a Libérationnak elmondta: személy szerint nagyon hálás Nicolas Sarkozynek, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Franciaország államfőjének, aki sikeresen közvetített Moszkva és Tbiliszi között a tűzszüneti megállapodás aláírása érdekében. "Ha az EU elnökségét egy kisebb ország töltötte volna be, vagy Sarkozy éppen szabadságon lett volna, az orosz tankok nagy valószínűséggel már Tbilisziben járnának" - fejtegette Szaakasvili.

 

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.