Gyurcsány a napokban közzéteszi gazdaságélénkítő javaslatait

Össztűz zúdult a hét végén a kormányra, a pártok fordulatot, ezermilliárdos adó- és állami kiadáscsökkentést sürgettek. A miniszterelnök a napokban nyilvánosságra hozza a kormány gazdaságélénkítő javaslatait.

A miniszterelnök a napokban nyilvánosságra hozza a kormány gazdaságélénkítő javaslatait - jelentette be tegnap a kormányszóvivő. Daróczi Dávid azt mondta: a javaslatok a gyorsabb növekedést szolgálják.

Az SZDSZ szerint csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó- és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel. Kóka János frakcióvezető szerint most fog kiderülni, hogy a kormány kormányozni akar, "vagy már feladta", és a miniszterelnök valójában csak a túlélésre játszik. Úgy véli, itt a legfőbb ideje annak, hogy végre a kormány is belássa: fordulatra van szükség. Ha Gyurcsány Ferenc beszédében nem szerepel jelentős adó- és kiadáscsökkentés, "akkor tudni fogjuk, hogy minden maradt a régiben. Akkor a beszéd lehet ügyes, de nem lehet komoly és hiteles". --- IMAGE NOT FOUND: DAVID_IB.JPG ---

A liberális politikusokat és közgazdászokat tömörítő Liberális Gazdasági Kabinet hat pontban foglalta össze a gazdaság élénkítésével kapcsolatos alapelveket. Ezek alapján akarják elérni, hogy a kormány továbbra is kötelezze el magát a költségvetési egyensúly fenntartása mellett - mondta Kóka. Azt javasolják, hogy a bevételek növekedéséből és a kiadások csökkentéséből befolyó többletpénzeket csak az adók és az államadósság csökkentésére fordítsák. Az SZDSZ szerint az adórendszer egyszerűsítésével elősegíthető, hogy a korábbiaknál többen adózzanak, de kevesebbet és egyszerűbben. Szükséges az élőmunkát terhelő adók és a járulék csökkentése, illetve elmozdulás az egykulcsos adórendszer felé. Gátat kell szabni az inflációnak, ezért nem támogatja az áfa növelését.

A Fidesz szerint ki kell dolgozni egy elszegényedést megállító programot, és új gazdaságpolitikára, új szociálpolitikára van szükség - mondta Iván László képviselő.

Konzervatív fordulatot sürgetett a gazdaságban az MDF elnöke. Dávid Ibolya szerint itt a lehetőség az ellenzék előtt, hogy megvalósítsa kampányígéreteit, elérje az adók és járulékok csökkentését. A párt 18 százalékos adókulcsot képzel el. A pártelnök úgy véli: ha az SZDSZ valóban ellenzékként politizál, akkor fordulóponthoz érkezik az ország. Ugyanakkor az SZDSZ ellenzékiségével kapcsolatban kételyét fejezte ki.

A gazdasági aktivitást ösztönző adóreformra szükség van, de a bizonytalan helyzetben lévő, kisebbségi kormány valószínűleg nem vállalja ennek következményeit - prognosztizált Bod Péter Ákos az InfoRádió Aréna című műsorában. Az MNB korábbi elnöke szerint csökkenteni kellene a közepes vállalkozások járulékait. A kényszerek is erősek, hiszen a gazdaságpolitikának a konvergenciapályán kell maradnia, miközben az adószerkezet visszahúzza a munkavállalást és a beruházásokat, a gazdasági aktivitást. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.