Elektronikus lábbilinccsel kampányol Haider

A szeptember 28-i előre hozott parlamenti választáson induló pártok nevének közzétételével és a listavezetők szokásos televíziós konfrontációsorozatának megkezdésével beindult a rövid, de várhatóan heves osztrák kampány. A nevezési feltételeket az öt parlamenti párton kívül - nekik elég volt három képviselő támogatása - öt kis pártnak, illetve listának sikerült teljesítenie. Utóbbiak között van a 2002-ben a parlamentből kibukott Liberális Fórum Heide Schmidt vezetésével, az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) és három vadonatúj lista.

Az újak közül lehet esélye a Fritz Dinkhauser által vezetett és nevét viselő listának. A Néppártból kivált politikus mozgalma a tiroli tartományi választáson már szép sikert ért el. Dinkhauser a kormánnyal elégedetlen, ám hagyományosan kereszténydemokrata választók számára jelenthet lehetőséget a tiltakozásra. Új mozgalom a Mentsük meg Ausztriát (RettÖ), amely az EU-ellenes érzelmekre épít, s nem lebecsülendő támogatást élvez a szintén erősen EU-ellenes bulvárlap, a Neue Kronen Zeitung részéről. A Christen (Keresztények) néven induló mozgalomnak nem sok esélye van a parlamentbe kerülés 4 százalékos küszöbének eléréséhez, mint ahogy a KPÖ is évtizedek óta szinte remény nélkül próbálkozik. Rekord, hogy az előre hozott választáson tíz párt indul, ami azt is jelenti, hogy feltehetően egymástól visznek el szavazatot. Több párt és mozgalom - az emigránsok új pártja, illetve a Burg színház neves színészének egyszemélyes listája nem tudta összegyűjteni a szükséges 2600 támogató aláírást.

Ugyancsak egymástól viszik a szavazatokat az első tévékonfrontáció résztvevői: Jörg Haider, az általa alapított Szövetség Ausztria jövőjéért (BZÖ) vezetője és Hans-Christian Strache, a régi FPÖ elnöke. A két rivális parázs vitája kicsit személyes természetűnek hatott, annál is inkább, mert programjuk nemigen tér el egymásétól. Haider, aki ezúttal államférfiúi stílusban vitázott, azzal vádolta Strachét, hogy annak egy új ötlete sincs, nem egyéb, mint az ő (Haider) másolata. A Szabadságpárt hagyományait őrző ifjú politikus szerint viszont Haider annak idején elárulta az FPÖ-t, feladta elveit a kormányba kerülés érdekében.

Bár a tartalmi kérdések között inkább a szociális témák szerepeltek - ezek terén Haider szűkebb pátriájában, Karintiában fel tud mutatni némi eredményt -, a BZÖ prioritásai iránt nem lehet kétség. Két nappal a vita után egy lapinterjúban Haider kifejtette: elektronikus lábbilincset kellene minden menedékkérőre helyezni. - Ez Ausztria biztonságát szolgálná, és nem sértene semmiféle törvényt - mondta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.