Gyerekem, jogod van... mihez is?

Készítsetek plakátot a gyermekek védelemhez való jogáról! - kéri az Európai Bizottság a 10-18 éveseket. Idehaza lesz miről beszélgetni: az EU-ban Magyarországon tudják a legkevesebben, hogy a gyermekeknek egyáltalán vannak jogaik.

Gyermekek elleni erőszak, kábítószer-problémák, a gyermekek szexuális kizsákmányolása, idegengyűlölet: az európai tinédzserek szerint főként ezekkel a gondokkal kellene foglalkozniuk az EU-tagállamoknak. Magyarországon a drogok végeztek az első helyen - az Eurobarometer felmérésében a 15-18 éves válaszadók fele ezt jelölte meg a legsürgetőbb kihívásként.

Ám a legkiábrándítóbb eredményt is a magyar fiatalok produkálták. A huszonhét tagországból nálunk tudták a legkevesebben (38 százalék), hogy a kiskorúakat egyáltalán külön jogok illetik meg. Érdekes módon Románia bizonyult a legfelvilágosultabbnak (85 százalék), de még az uniós átlag (67 százalék) is elérhetetlen messzeségben lebeg Magyarország előtt. Más kérdés, hogy a középiskolások elsöprő többsége Európa-szerte úgy véli: ha gondjuk támad is, nem tudják, kivel vegyék fel a kapcsolatot; nem biztosak benne, hogy pontosan milyen jogaik vannak; kár belevágni, az eljárások amúgy is túl hosszadalmasak.

Nem véletlenül írt ki plakátpályázatot az Európai Bizottság, amely témaként "a gyermekek védelemhez fűződő jogát" jelölte meg. Miről van szó?! - kérdezi majd sok fiatal, és a cél éppen ez: a figyelemfelkeltés. Két kategóriában (10-14 és 15-18 év között) lehet beküldeni a pályaműveket október 31-ig, a versenyre jelentkezni a www.euroifjusag.eu honlapon kell (legalább négy diákból és egy felnőttből álló csapatok nevezhetnek). A két kategória három-három legsikeresebb csapatát decemberben Brüsszelben látják vendégül.

Hiába érzik magukat jól tájékozottnak a romániai kiskorúak, a legtöbben közülük mondták, hogy országukban nem védik meg kellőképpen a jogaikat. Hasonlóan borúlátók a portugálok - ellentétben Finnországgal és Hollandiával, ahol szinte mindenki elégedettnek vallotta magát. Összeurópai egyetértés egyedül akkor alakult ki, amikor megkérdezték, melyek a legfontosabb teendők? Íme: a gyermekeknek több tájékoztatást kellene adni a jogaikról (ezt tűzte célul a brüsszeli poszterverseny is), és nagyobb támogatást illene nyújtani a gyermekjogokat védő szervezeteknek.

Tesztelje mindenki saját magát! Igaz-e, hogy a videójátékokon minden EU-tagországban külön címke mutatja, milyen korcsoportnak ajánlhatók biztonságosan? (Tíz megkérdezettből nyolc helyesen, igennel válaszolt.) És igaz-e, hogy a szülők válása esetén, ha az egyik szülő másik tagállamba költözik, új döntést kell hozni a gyermekelhelyezésről és a láthatásról? (Erre viszont helytelenül felelt igennel a fiatalok kétharmada.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.