Janics Natasával már sikerült az arany Kovács Katalinnak

A Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros remek, magabiztos versenyzéssel megvédte címét 500 m-en a pekingi olimpián, s ezzel megszerezte a magyar küldöttség második aranyérmét.

Az egyesben nagy meglepetésre csak negyedikként végzett Kovácsnak szűk egy órája volt az egyes után, hogy "áthangoljon" a párosra, a duó tagjai azonban már rutinosnak számítanak ebben a műfajban, igaz, négy éve, Athénban fordított volt a szereposztás. Akkor Janics indult - és nyert - egyesben, Kovács pedig "melegítette" számára a hajót, hogy aztán közösen diadalmaskodjanak a páros számban is.

A keddi előfutamból a magyarok és a nagy rivális németek - Fanny Fischer és Nicole Reinhardt - is elsőként jutottak a végjátékba, a jobb idő azonban akkor Janicséké volt. A finálé előtt nagy kérdés volt, hogy Kovács össze tudta-e szedni magát az egy órával korábbi kudarc után, vagy az egyesre úgymond "rámegy" a páros is.

A rajt jól sikerült a magyaroknak, mert bár a németek előttük voltak, ez az állapot csak 50-60 méterig tartott, itt már Kovácsék vezettek. Féltávnál magyar, lengyel, német volt a sorrend, majd némileg váratlanul a franciák is bejelentkeztek az érmes pozíciókra. A klasszis magyar duót azonban ez nem zavarta, előnyét tartva magabiztosan lapátolt a cél és a címvédés felé és végül - a délután kudarcai után már kissé letargikus állapotba került piros-fehér-zöld szurkolósereg legnagyobb örömére - elsőként haladt át a célvonalon! Kovács és Janics aztán a partra evezett és egy hatalmas közös vízbe csobbanással ünnepelte a fényes sikert. 

Janics minden idők legjobb magyar kajak-kenusa

Kovács és Janics - utóbbi egy kis, tőle már-már megszokott pózolgatás után - boldogan, nevetve ugrott fel a dobogó tetejére a női kajakpárosok eredményhirdetésénél, majd mindketten meglobogtattak egy-egy magyar zászlót, a mozdulatot több száz szurkoló üdvözölte diadalittasan.

A duó Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől és Ulrich Feldhofftól, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség német vezetőjétől vehette át a bajnokoknak járó aranyérmeket, valamint a virágcsokrokat. A néhány másodperc múlva felhangzó himnuszt mindketten végig énekelték, bár úgy tűnt, Janicsnál egy ponton eltörött a mécses. Utóbbi kajakos pályafutása harmadik aranyérmével - és a pénteken, négyesben szerzett ezüsttel - minden idők legjobb magyar kajak-kenusa lett. Kovács második ötkarikás elsőségét gyűjtötte be, miután egyesben esélyesként meglepetésre leszorult a dobogóról és csak negyedik lett.

"Az első számnál már a bemelegítés során éreztem, hogy kicsit "langyos" vagyok, így nem tudtam azt a teljesítményt nyújtani, amit szerettem volna, illetve amire képes vagyok. A befutó után igazán fel sem fogtam, hogy mi történt, már készültem is a párosra és amikor feleveztem, akkor megpróbáltam maximálisan koncentrálni és ellazítani az izmaimat, amik iszonyatosan be voltak kötve, sokkal jobban, mint általában. Amikor aztán elrajtolt a páros és éreztem, hogy jól megyünk, egyre jobban felpörögtem" - mondta a dobogósok sajtótájékoztatóján Kovács Katalin.

"Nagyon nehéz év van mögöttünk, otthon többször is csúcsformában kellett lennünk, hiszen ott is voltak ellenfelek, többször is kellett teljesíteni, hosszú volt az egész nyár. Szeretném megvédeni Katit, hiszen többször is vérre menő csatát kellett vívnia" - fogalmazott Janics. Arra a kérdésre, hogy hogyan értékelné a női szakág pekingi teljesítményt, Kovács a következőképpen reagált: "Nem hiszem, hogy nekünk kellene értékelni. Mi megtettünk mindent, amit tudtunk, most ez ennyire volt elég. Évek óta maximálisan pörgünk. Itt most nyertünk egy arany- és egy ezüstérmet, valamint hoztunk egy negyedik helyet, azt hiszem, ez nem rossz. Természetesen mi is többet vártunk magunktól, ezt még fel kell dolgoznunk, de igenis örülnünk kell és büszkének kell lennünk ezekre az eredményekre."

Az MTI kérdésére, hogy folytatja-e a pályafutását, Kovács azt mondta: még nem tudja.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.