Hodorkovszkij "rossz magaviselet miatt" börtönben marad

Csaknem ötéves raboskodás után is börtönben marad még Mihail Hodorkovszkij, Oroszország egykor leggazdagabb embere, miután a szibériai Csita bírósága tegnap elutasította feltételes szabadlábra helyezési kérelmét. A "legismertebb orosz fegyencet" még 2003-ban tartóztatták le, és 2005-ben ítélték nyolc évre azzal a váddal, hogy az azóta felszámolt Yukos olajvállalat többségi tulajdonosaként egyebek között milliárdos adócsalást követett el. Eddigi büntetése egy részét Hodorkovszkij munkatáborban töltötte; jelenleg a Bajkálon túli város börtönében raboskodik.

Hodorkovszkij kérelmét a bíróság a fegyház és az ügyészség indítványára utasította el. Az említett hatóságok ugyanis összességében kedvezőtlen jellemzést adtak a volt oligarcha börtönbeli viselkedéséről, a többi között azt állítva, hogy az elítélt "zárkózott és hazudozó". Szabadlábra helyezése pedig akadályozná az ellene újabban felhozott vádak ügyében folyó nyomozást, és tartani kellene szökésétől. A büntetés-végrehajtás emberei mindezen túlmenően különféle fegyelemsértéseket is Hodorkovszij terhére írtak (például azt, hogy egyszer séta közben nem tette hátra a kezét). A hatóságok konklúziója: Hodorkovszkij "nem javult meg; idő előtti volna kiengedése a börtönből". A bíró indoklása szerint a feltételes szabadlábra helyezést az "elítélteknek meg kell szolgálniuk".

Hodorkovszijnak a tárgyalás előtt öt percet engedélyeztek, hogy sajtónyilatkozatot tegyen. Az egykori nagyvállalkozó ezúttal is tagadta, hogy elkövette volna a szóban forgó bűncselekményeket, és korrupt hivatalnokok áldozatának mondta magát. Ügyvédje, Jurij Smidt hangoztatta, hogy az ítéletet megfellebezik. Ljudmila Alekszjeva emberjogi aktivista, a moszkvai Helsinki Csoport vezetője úgy fogalmazott, hogy ha a bíróságok függetlenek volnának Oroszországban, akkor Hodorkovszkij most feltételesen elhagyhatta volna a börtönt. Ugyanakkor egy friss oroszországi felmérés szerint a megkérdezettek 47 százaléka gondolja úgy, hogy a korábbi milliárdosnak továbbra is börtönben a helye, és csak 18 százalékuk véli ennek az ellenkezőjét.

A Hodorkovszij ellen folyó újabb vizsgálat azzal gyanúsítja a volt Yukos-vezért és társait, hogy 7,5 milliárd dolláros pénzmosást is elkövettek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.