Az iskolamentő falu gyerekei

Iskolája után óvodáját is megőrizte Tápszentmiklós. A Győrhöz közeli község egy nyolclakásos társasház megépítésével újabb családokat, huszonkét gyereket tudott letelepíteni az ország minden vidékéről. Így aztán elegen lesznek szeptemberben az óvoda- és iskolakezdéshez.

Keveset alszik tavaly óta Kovács József tápszentmiklósi polgármester. Akkor szembesült ugyanis azzal a ténnyel, hogy - mivel 2007 szeptemberétől osztálylétszámhoz kötött normatívát vezettek be a magyar oktatásban - megbukhat a Győr-Moson-Sopron megyei falu iskolája. Tavaly ugyanis az ötödik osztály szükséges létszámából hiányzott egy gyerek. Ennek következtében a többcélú kistérségi társulástól nem igényelhették volna a nekik járó jelentős támogatást. Egy ötödikes tanuló 32 millió forintot ért a településnek.

Ekkor találta ki a polgármester a "házat gyerekért" akciót, amelyet az egész képviselő-testület támogatott. Ingyenes lakáshasználatot ígértek annak, aki ötödikes gyerekével odaköltözik hozzájuk. A sajtó által szétrepített hírre megindult a lavina: Szabolcsból, Nógrádból, Borsodból, de még Erdélyből is érkeztek az ajánlkozó levelek. Munka és otthon nélküli családok szerették volna megragadni a lehetőséget.

Feltételként csak azt szabták a képviselők, hogy legyen a családban egy ötödikes gyerek, de előnyt jelentett, ha több, kisebb testvére is volt. A szülők szakmáját is figyelembe vették - olyanokat akartak befogadni, akik azonnal el is tudnak helyezkedni a szakmájukban Győr környékén.

A polgármester és a testület néhány tagja végiglátogatták a jelentkezőket, s végül három családot is választottak közülük. Egyikük, Horváth Péter Dunaújvárosból érkezett párjával és nyolc gyerekével. Tápszentmiklóson tudott először közös asztalhoz ülni az egész család. Később egy budapesti, majd egy valkói családot is a településre költöztettek. A letelepedők összesen huszonkét gyerekkel érkeztek a faluba.

Az iskola létszáma tehát megnyugtatóan stabilizálódott, de újabb kihívással kellett szembenéznie a községnek. Az óvodában ugyanis szintén kevés volt a gyerek. Kovács József álmatlan éjszakáinak egyikén azt találta ki: építenek egy nyolclakásos társasházat az újabb betelepülőknek.

Ennek a konstrukcióját is rendkívül körültekintően tervezték meg. A közművesített telket ingyen adták. Az építtetők a százharminc jelentkezőből kiválasztott családok voltak, akik igénybe vehették a szociálpolitikai támogatást. Az önkormányzat családonként 400 ezer forint letelepedési segélyt adott, s az egész építkezés folyamatában közreműködött. A Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezet folyósította a kölcsönt. A kivitelező, a péri Szabó Kft. pedig referenciamunkaként vállalta a társasház felépítését. Egy négyzetméter így mindösszesen száztízezer forintba került.

A beruházás négy hónap alatt készült el. Az egyik telekszomszéd először ugyan nem akart hozzájárulni az engedélyezéshez, végül azonban őt is sikerült meggyőzni. Utána a bürokráciával kellett megküzdenie a polgármesternek, ennek ellenére a tervezett időre elkészült a társasház.

Az épület kívül-belül rendkívül igényes. A kaputelefonon már kinn vannak a nevek, de a lakók többsége még csak most költözködik. Jönnek Miskolcról, Bátonyterenyéről, Székesfehérvárról és Szegedről is.

Az egyik lakást a tavalyi iskolamentéskor Tápszentmiklósra érkezett Perjési család kapta meg. A szeptembertől már hatodikos Annamari kishúgával bújócskázik a folyosón, most veszik birtokba új otthonukat. Azt mondja, nagyon jól érzi magát az osztályában, hamar befogadták, sok barátja van már.

Zsiga Zsolt és családja Székesfehérvárról költözik a faluba. A bútorok egy részét már elhozták, s a napokban teljesen berendezik a legnagyobb alapterületű lakást. A családfő eredetileg szobafestő-mázoló, de most már a közeli komáromi Nokia-gyárban keresi a kenyerét, ahová a községből külön busz szállítja naponta a dolgozókat. Felesége jelenleg a két kisgyerekkel van otthon.

Zsiga Zsolt a televízióban hallotta a polgármester felhívását, s másnap reggel már Tápszentmiklósra utazott a családjával. Évek óta az az álmuk, hogy vidéken élhessenek. Székesfehérvári panellakásukat jó áron eladták, ezek után költöztek Tápszentmiklósra Dániellel és Daniellával.

- Egy gyereket még szeretnénk - mondja Zsiga Zsolt, aki azt mondja: Tápszentmiklósón otthonra talált a család.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.