Részlegesen privatizálják a Mavirt

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) részleges privatizációja mellett döntött a kormány az Új tulajdonosi  program keretében - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő  pénteki online tájékoztatóján.


A Mavir tulajdonrészének eladása 2010. március 31-ig fokozatosan történik, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül  - közölte a szóvivő. Hozzátette: az igazságügyi és rendészeti  miniszternek lesz a feladata, hogy december 31-ig kidolgozza azokat  a jogi megoldásokat, amelyek biztosítják, hogy a Mavirban senki ne  rendelkezhessen a villamosenergia-piaci versenyt veszélyeztető  befolyással.

Budai Bernadett azt mondta: a döntés célja, hogy a  rendszerirányítási tevékenység váljon függetlenné a Magyar Villamos  Művektől (MVM) , ugyanakkor egyetlen piaci szereplő se szerezhessen  meghatározó befolyást a Mavirban.

Mint mondta, jelenleg a rendszerirányító az MVM tulajdonában  van, ami piaci túlsúllyal és ezáltal a piaci verseny csorbításával  jár, ezt pedig a lakosság érezheti meg az indokolatlanul magas  áramárakban.

Budai Bernadett közölte: a Mavir kiegyensúlyozott működésének  megőrzése és az értékvesztés elkerülése érdekében a vállalat  privatizációja csak fokozatosan, több lépésben történhet.

Ha egyszerre értékesítené a kormány az egész Mavirt, az  jelentősen leértékelhetné a részvények értékét - vélekedett a  szóvivő. Közölte: a döntés alapján a villamos művek részesedésének a Mavirban  50 százalék plusz egy szavazat alá kell csökkennie, de nem lehet  kevesebb, mint 25 százalék plusz egy szavazat.

Budai Bernadett elmondta, hogy a tervek szerint a Mavir egyike  lesz azoknak a vállalatoknak, amelyeket a kormány bevon az Új  tulajdonosi programba.

A kormányszóvivő azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök  februárban azért hirdette meg a programot, hogy azok is tulajdonhoz  jussanak, akiknek erre korábban nem volt lehetőségük, és akik a tulajdonszerzéssel elindulhatnak a polgárosodás útján.

Fidesz: a kormány hagyjon fel a privatizációval!

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy ne privatizálja azokat a  vagyonelemeket, amelyek az állami tulajdon részét képezik - mondta  Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője pénteken  Budapesten, sajtótájékoztatón. A szocialista Podolák György  reagálásában az MTI-vel közölte: az európai uniós követelmények  miatt elkerülhetetlen a Mavir részleges privatizációja.

Cser-Palkovics András annak kapcsán nyilatkozott, hogy a kormányszóvivő pénteki online sajtótájékoztatóján bejelentette: a  kormány a Magyar Villamos Művek (MVM) cégcsoporthoz tartozó Magyar  Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir)  részleges privatizációja mellett döntött az Új tulajdonosi program  keretében. 

A Fidesz helyettes szóvivője kijelentette: a Mavir tulajdonában  lévő nagyfeszültségű gerinchálózat a nemzeti vagyon része, és  nemzetbiztonsági okokból is fontos, hogy köztulajdonban maradjon. Hozzátette: éppen ezért a Mavir részleges vagy teljes  privatizációja elfogadhatatlan.

Mint mondta, a részleges privatizációról a döntés titokban  született, és "fű alatt", egy online sajtótájékoztatón keresztül  jelentették be.
Cser-Palkovics András választ vár az MSZP-től arra, hogy a  privatizációval kapcsolatban mi a párt hivatalos álláspontja.

Emlékeztetett arra, hogy korábban már a gazdasági bizottság  szocialista elnöke, Podolák György, nem értett egyet azzal, hogy a  Magyar Villamos Műveket  és a Mavir Zrt.-t szétválasszák.

A Fidesz azt szeretné tudni, hogy osztja-e a kormány  álláspontját az MSZP, "vagy esetleg Podolák Györgynek, a gazdasági  bizottság szocialista tagjainak, a szocialista frakciónak eltér  Gyurcsány Ferenctől a véleménye" - fogalmazott az ellenzéki  képviselő. Újból elmondta azt is: pártja szerint a Gyurcsány-kormány  elhibázott gazdaságpolitikájával válságba sodorta az országot, a  kisebbségi kormány pedig képtelen kezelni ezt a válságot.

Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának  szocialista elnöke az MTI megkeresésére azt mondta, korábban valóban  konfrontálódott a miniszterelnökkel, mert nem értett egyet azzal,  hogy teljes egészében szétválasszák a Mavirt és az MVM-t.
A mostani döntés azonban nem erről szól, a Mavir egy részét  privatizálják - fűzte hozzá.

A szocialista politikus utalt arra, hogy európai uniós  követelmény megteremteni a rendszerirányítás nagyobb függetlenségét.
Podolák György helyénvalónak nevezte, hogy a kormánydöntés  alapján a villamos művek részesedésének a Mavirban 50 százalék plusz  egy szavazat alá kell csökkennie, ugyanakkor a részesedés nem lehet kevesebb, mint 25 százalék plusz egy szavazat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.