Apollo Tyres - eddig 10-nél kevesebb új helyszín jöhet szóba

Kevesebb mint 10  potenciális magyarországi helyszín szerepel eddig azon a kínálati listán, amelyet az ITH Hungary összeállított az Apollo Tyres gumiipari beruházása számára, a helyszínek mindegyike legfeljebb egy  óra alatt autópályán megközelíthető a fővárostól - közölte Kékesi Katalin, az ITDH sajtófőnöke az MTI érdeklődésére pénteken.

A városok adottságait az ITD Hungary összevetette az Apollo  Tyres igényeivel, az ezeknek leginkább megfelelő települések  felkerültek az ajánlati listára - mondta a sajtófőnök. A lista még  nincs lezárva, a végleges ajánlattételre az Apollo Tyres felé a jövő  hét folyamán kerül sor.

Kékesi Katalin hozzátette: eddig összesen 44 város jelezte az  ITD Hungary-nek, hogy örömmel látnák térségükben az Apollo Tyres  gumigyár beruházását.

A listára már felvett városokkal, azaz a potenciális  magyarországi helyszínekkel folyamatos az egyeztetés. A további részleteket az ITD Hungary üzleti titokként kezeli -  tudatta a sajtófőnök. Az Apollo először Gyöngyös közelében kívánta felépíteni 200  millió eurós abroncsgyárát, sőt meg is kötötte az ezzel kapcsolatos  előszerződést a város vezetésével.

Később azonban népszavazást kezdeményezett a beruházás ellen a  Fidesz helyi önkormányzati frakciója. Tatár László frakcióvezető az  MTI-nek akkoriban adott nyilatkozata szerint Gyöngyös és a Mátra  környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb  szennyező forrást.

Tatár László egy miskolci cég által írt környezeti  előtanulmányra hivatkozott, amely szerint a gyártástechnológia során  olyan policiklikus vegyületeket alkalmaznak, amelyeket 2009-től  kitiltanak az Európai Unióból. A gyártás során keletkező korom pedig  rákkeltő hatású - mutatott rá a politikus.

Végül augusztus közepén az indiai gumiipari társaság úgy  döntött, hogy visszavonja a gyöngyösi beruházás tervét, és új  helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon, vagy más európai  országban. A magyar kormány jelezte: új helyeket javasol az indiai  cégnek.
Az Apollo Tyres 200 millió euró értékű beruházása megvalósítását  ez év januárjában jelentette be Újdelhiben Gyurcsány Ferenc  miniszterelnök indiai üzletemberekkel folytatott tárgyalásait  követően.

Az előzetes tervek szerint az Apollo Tyres gyöngyösi üzeme  kezdetben 900, majd 1500 embernek adott volna munkát. Az első  szakaszban évi hét millió gumiabroncsot gyártottak volna.  Összehasonlításként: a Hankook dunaújvárosi gyára évi tíz millió  darabot fog előállítani, ha eléri a teljes kapacitást.

Az 1975-ben alapított Apollo Tyres Indián kívül a Dél-afrikai  Köztársaságban és Zimbabwében nyitott gumiabroncsgyárat. Éves  bevétele tavaly meghaladta az egymilliárd dollárt.

Az indiai cég 2007-2008-as üzleti évre auditált teljesítményéről  szóló, a tavasszal közzétett közlemény szerint az indiai vállalat a  megelőző üzleti évhez képest 125 százalékkal növelte nyereségét,  elsősorban az értékesítés bővülésének és a jobb termékösszetételnek  köszönhetően. A 2006-2007-es üzleti évhez képest 9 százalékkal nőtt a konszolidált árbevétel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.