Hodorkovszkij nem kerülhet szabadlábra

Elutasította a bíróság Mihail  Hodorkovszkijnak, a Jukosz (Yukos) egykori olajbirodalom volt  többségi tulajdonosának idő előtti feltételes szabadlábra helyezését  célzó kérelmét - közölte pénteken Hodorkovszkij ügyvédje. Egyben bejelentette: az ítéletet megfellebbezik.


A volt oligarcha kérelmének teljesítése esetén is vizsgálati  fogságban maradt volna, mivel 2006-ban újabb vádakat hoztak fel  ellene, s most ezekben az ügyekben folyik a nyomozás.

A csitai bíróság elutasító döntésével az ügyészség és a  büntetés-végrehajtás álláspontját fogadta el. Az előbbi szerint  attól kell tartani, hogy Hodorkovszkij, ha szabadlábra kerül,  akadályozhatja az ellene felhozott újabb vádak ügyében folyó  nyomozást, vagy külföldre menekülhet. A büntetés-végrehajtás a  Hodorkovszkij által elkövetett fegyelemsértésekre hivatkozott: hat  ilyet regisztráltak, amióta az egykori oligarcha fogházban, illetve  börtönben van. Ezek közül hármat ügyvédi fellebbezés nyomán bíróság  törölt el, kettő elévült, vagyis csak az hozható fel ellene, hogy  nem tette hátra a kezét séta közben. (Ezt egy fogolytársa  jelentette, aki a csütörtöki tárgyaláson elmondta, hogy ezt a  börtönigazgatóság nyomására tette.)

A fogház által adott jellemzés megállapítja, hogy a fogoly  általában jó magaviseletet tanúsít, értelmes, figyelmes, de még nem  javult meg, s javulásához továbbra is börtönben kell maradnia.

Hodorkovszkij a pénteki tárgyalás kezdetén, amikor a bíró adott  öt percet az újságíróknak, elmondta: pénteken bement a cellájába a  fogház igazgatója, s később megtudta, hogy újabb fegyelemsértéseket  hoztak fel ellene, miszerint nem jelentette a cella lakóinak  létszámát és piszkos volt az ivóvizes edény teteje.

Kijelentette azt is: úgy érzi, szabadlábra helyezése igazságos  és helyénvaló lenne, az ellene felhozott vádakban foglaltakat nem  követte el. Korábban arra hivatkozott, hogy Vlagyimir Putyin  elnöksége idején korrupt hivatalnokok áldozatává vált.

A VCIOM közvélemény-kutató intézet egy friss felmérése  kimutatta: az orosz emberek 47 százaléka szerint Hodorkovszkijnak  továbbra is börtönben kell maradnia, s csak 18 százalék véli úgy,  hogy mielőbb szabadon kell bocsátani.

Hodorkovszkijt, egykor Oroszország leggazdagabb emberét 2003  októberében vették őrizetbe, s 2005 májusában ítélték 9 év  szabadságvesztésre hat vádpont, egyebek között csalás és adócsalás  miatt. Az ítéletet fellebbezés nyomán 8 évre enyhítették.

Hodorkovszkijt és volt üzlettársát, Platon Lebegyevet - akire  hasonló ítéletet szabtak ki - 2006 decemberében a büntetőtáborból a  csitai fogházba vitték, mivel újabb büntető eljárást indítottak  ellenük: ezúttal 450 milliárd rubel és 7,5 milliárd dollár 1998-2004  közötti tisztára mosásával vádolják őket, s ha bizonyítottnak  találják a vádakat, akár további 15 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

(MTI/ITAR-TASZSZ/AFP/Reuters)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.