Az utóbbi időben trendi saját, friss fűszerrel ízesíteni ételt, italt. Konyhaablakban, verandán, teraszon, kertben - mindenütt megélnek a fűszernövények, és lehetőségeikhez képest virulensen terjeszkednek. A levélfűszereket mostanában lehet szüretelni.
Zacskóba gyűjtött ízek
A kertben lévő fűszerkertet most már lehet szüretelni. Van növény, amelynek a levelét, másiknak a szárát vagy a gumóját kell gyűjteni, szárítani. A levélszüretet ajánlatos egy-egy kiadós eső utánra időzíteni vagy lemosni. A kévéket szellős, árnyékos helyre kell akasztani, és egy-két hétig szárítani. De lehet asztalon, földre terített papíron vagy szárítókereten, aszalókosárban is. Arra kell ügyelni, hogy se tűző nap, se nedvesség ne érje. Ezután a leveleket le kell húzni a már száraz szárról, és a felhasználásig kis vászonzacskókban, fém- vagy üvegedényben tárolni.
De mit is szüretelhetünk ilyenkor? A mentafélék kétéves növények, levelük nem csak teának való: egyes ételeknek is pikáns ízt ad. A citromfű megszárított hajtásai és levelei étvágyfokozó, nyugtató anyagokat is tartalmaznak. A csombor levele gyümölcssalátákba való. Jótékony hatása, hogy csökkenti a babételek okozta felfúvódást. Csak közvetlenül a főzés befejezése előtt szabad az ételhez adni. A gyömbért rizómájával szaporítják. A növényt cserépben ajánlott tartani, és télre a szobába kell vinni. A gyömbér könnyen hámozható, de hatóanyagának a java közvetlenül a héj alatt található, ezért nem szabad vastag héjjal pucolni. Szárítás után őrölve tárolható.
A kaporhoz csak egyetlen megjegyzés kívánkozik: aki egyszer beengedte a kertbe, nehezen szabadul meg tőle. A kaporhoz képest a kakukkfű az egész kert kellemes vendége. Érdemes a gyepen elszórva ültetni. Ha a fűnyíró nincs a legalacsonyabb fokozatra állítva, a kakukkfű együtt él a fűfélékkel. Ennek a fűszernövénynek a leveleit virágzás idején kell szedni. A kakukkfüvet is húsok és a nehezen emészthető zöldséglevesek ízesítésére használják. Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító. Az egyméteresre megnövő lestyánnak - vagy ahogy többen ismerik, vegetának - a levele és a gyökere felhasználható. Levele markáns illatú, ezért igen kevés elegendő belőle. A zellerre emlékeztető ízű növény levelei sültekhez, levesekhez valók. Lereszelt nyers gyökere a salátákat savanyítja. Az örökzöld, télen takarást igénylő levendula ágas félcserje. Nemcsak édességeket, lekvárt ízesítő fűszernövény, hanem hangya-, levéltetű- és molyriasztó is. A szurokfű vagy oregánó régi magyar fűszer. A szurokfű szétterülő évelő, tőosztással szaporítható, levelei a süteményeknek is finom ízt adnak, és gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaznak.
A jövő héten a hagymás növényekről írunk.