Zacskóba gyűjtött ízek

Az utóbbi időben trendi saját, friss fűszerrel ízesíteni ételt, italt. Konyhaablakban, verandán, teraszon, kertben - mindenütt megélnek a fűszernövények, és lehetőségeikhez képest virulensen terjeszkednek. A levélfűszereket mostanában lehet szüretelni.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől! czaunerp@nepszabadsag.hu vagy www.kertesz.nolblog.hu

A fura, illatos növények általában kis helyen is megélnek, de igazi helyük a kertben van. Igazán nem nagy kunszt az itthon is megtermő fűszernövényeket termeszteni. Fűszernövényt lehet magról vetni, piacon vásárolt palántából növeszteni, ismerőstől kapni és az élelmiszerboltban nejlonzacsi borítású cserépben vásárolni. Ez utóbbi a legkockázatosabb beszerzési módszer, mert a hipermarketekben fellelhető növény sokszor az utolsó pillanatait éli. Amint szabad földbe vagy világos párkányra kerül, gyakran megsárgul és összeesik. Ilyenkor egyedüli lehetőség a túlélésre, ha néhány levél meghagyásával csonkra visszavágják, és világos, de árnyékos helyen edzik néhány napig. Ha életre kel, akkor helyezhető "eredeti" helyére.

A kertben lévő fűszerkertet most már lehet szüretelni. Van növény, amelynek a levelét, másiknak a szárát vagy a gumóját kell gyűjteni, szárítani. A levélszüretet ajánlatos egy-egy kiadós eső utánra időzíteni vagy lemosni. A kévéket szellős, árnyékos helyre kell akasztani, és egy-két hétig szárítani. De lehet asztalon, földre terített papíron vagy szárítókereten, aszalókosárban is. Arra kell ügyelni, hogy se tűző nap, se nedvesség ne érje. Ezután a leveleket le kell húzni a már száraz szárról, és a felhasználásig kis vászonzacskókban, fém- vagy üvegedényben tárolni.

De mit is szüretelhetünk ilyenkor? A mentafélék kétéves növények, levelük nem csak teának való: egyes ételeknek is pikáns ízt ad. A citromfű megszárított hajtásai és levelei étvágyfokozó, nyugtató anyagokat is tartalmaznak. A csombor levele gyümölcssalátákba való. Jótékony hatása, hogy csökkenti a babételek okozta felfúvódást. Csak közvetlenül a főzés befejezése előtt szabad az ételhez adni. A gyömbért rizómájával szaporítják. A növényt cserépben ajánlott tartani, és télre a szobába kell vinni. A gyömbér könnyen hámozható, de hatóanyagának a java közvetlenül a héj alatt található, ezért nem szabad vastag héjjal pucolni. Szárítás után őrölve tárolható.

A kaporhoz csak egyetlen megjegyzés kívánkozik: aki egyszer beengedte a kertbe, nehezen szabadul meg tőle. A kaporhoz képest a kakukkfű az egész kert kellemes vendége. Érdemes a gyepen elszórva ültetni. Ha a fűnyíró nincs a legalacsonyabb fokozatra állítva, a kakukkfű együtt él a fűfélékkel. Ennek a fűszernövénynek a leveleit virágzás idején kell szedni. A kakukkfüvet is húsok és a nehezen emészthető zöldséglevesek ízesítésére használják. Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító. Az egyméteresre megnövő lestyánnak - vagy ahogy többen ismerik, vegetának - a levele és a gyökere felhasználható. Levele markáns illatú, ezért igen kevés elegendő belőle. A zellerre emlékeztető ízű növény levelei sültekhez, levesekhez valók. Lereszelt nyers gyökere a salátákat savanyítja. Az örökzöld, télen takarást igénylő levendula ágas félcserje. Nemcsak édességeket, lekvárt ízesítő fűszernövény, hanem hangya-, levéltetű- és molyriasztó is. A szurokfű vagy oregánó régi magyar fűszer. A szurokfű szétterülő évelő, tőosztással szaporítható, levelei a süteményeknek is finom ízt adnak, és gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaznak.

A jövő héten a hagymás növényekről írunk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.