A halál emberi arca

"Félek a haláltól, de abban bízom, sikerül legyőznöm a félelmem, ha filmet forgatok róla" (Marcin Koszalka)

Marcin Koszalka - a film rendezője és operatőre - egyike a legtehetségesebb, mindazonáltal legvitatottabb fiatal lengyel filmeseknek. A legfontosabb lengyel filmes díj - az Arany Oroszlán - kitüntetettje volt 2005-ben Pregi (avagy a The Welts) című filmjével, amelyet Lengyelország az Oscar-díjra is jelölt.

A halál emberi arca keserédes mese arról, miképpen szivárog be a szabadpiac szelleme az emberi mindennapok legintimebb szegleteibe is. Új szolgáltatás jelent meg Lengyelországban: halál utáni turizmus. Egy csehországi krematórium, mely a lengyel és német határ közelében fekszik, jól szervezett vállalatként működik a modern cégmenedzsment minden elemével. Az alacsony árakkal elcsábított lengyel és német családok ide zarándokolnak, hogy szeretteik testét olcsón elhamvasztassák. A film a cég egy nyílt napját mutatja be (amelyet az érdeklődő ügyfeleknek szervezett), illetve ismerteti a lengyel értékesítési előadó mindennapi munkáját.

A halál emberi arca a végtelen emberi kíváncsiság lenyomata is. Érdekes különbségeket mutat be az emberek halálhoz fűződő viszonya és a temetési szertartások között.

A halál megszokható. Megtanulható, hogyan birkózzunk meg vele - a krematóriumi dolgozók és temetkezési vállalkozók számára ez az egyetlen lehetőség. Számukra a krematórium nem több mint munkahely; számunkra olyan hely, amelyre még gondolni sem szeretnénk.

A halál emberi arca provokatív dokumentumfilm, amely azt a folyamatot mutatja be, ahogy testünk porrá lesz, és borzongató jelenetek nélkül vizsgálja ezt az igen kényes témát.

Az "idegenvezetők" színes személyiségek. A rangidős - két és fél évvel a nyugdíjazás előtt áll - egykori alkoholista, akit a krematóriumi munka állított talpra. Utoljára azon az estén ivott, mikor először járt a hamvasztóban, azóta azonban egy kortyot sem. Édesanyja vágya, hogy ha meghal, a fia hamvassza el testét. Kollégája, a középkorú, gyermekét egyedül nevelő anya a sport és a wellness megszállottja. Ügyesen rendezi a temetéseket, gyakorlott mozdulatokkal mozgatja a koporsókat és munka után egyenesen randira siet. Megismerhetünk egy orgonistát is, aki tulajdonképpen inkább DJ, mint régimódi templomi zenész, hiszen Strausson túl a 2001: Űrodüsszeia zenéjét vagy Sinatra My Way című örökzöldjét is eljátssza a temetéseken, igazodva az elhunyt szeretteinek kívánságaihoz.

A halál emberi arca - Szeptember 4., csütörtök 21.45 HBO

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.