Fidesz-riadó: a fővárosban is az egészségügyi privatizáció jeleit látják

A Fidesz amiatt aggódik, hogy a fővárosi egészségügyi intézményekben is egyre inkább teret nyer a privatizáció - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az Országos Baleseti Intézetnél, a Péterfy Sándor utcai kórháznál, és az Erzsébet kórháznál nem csak a külső patikákat szerezte meg a HospInvest tulajdonosi köréhez tartozó Ispotály nevű cég, de az intézményen belüli gyógyszertárakat is. Szerinte ez azt jelenti, hogy elindult az értékesebb szolgáltatások "kimazsolázása". Pesti Imre elfogadhatatlannak tartja, hogy a betegek gyógyszerellátását egy magáncég ellenőrizze, mert szerinte ez tovább rontja a betegellátás színvonalát.

Mint mondta, Horváth Csaba főpolgármester-helyettesnek lehetősége van megakadályozni ezt a privatizációt, mert a szerződések csak akkor lesznek érvényesek, ha aláírásával hitelesíti őket.

Pesti Imre szerint a másik privatizációs ügy a Bajcsy-Zsilinszky kórházban zajlik, ahol egy magáncégnek évi 330 millió forintért kiadták a takarítási, karbantartási, őrzési és élelmezési feladatokat. Mint mondta, egy-másfél éven belül elindulhat a fővárosi egészségügyi modell, amely egy kézbe venné 8-10 intézmény működtetését, így ezeket a feladatokat most privatizálni megengedhetetlen és tisztességtelen.

A fideszes képviselő ezért úgy vélte: Horváth Csaba főpolgármester-helyettesnek választ kell adnia arra, hogy a "pénzlenyúlást és a privatizációt" támogatja-e, színt kell vallania, mert ha az előbbi két privatizáció megvalósul, akkor főváros nem tesz mást, mint kiárusítja az egészségügyi vagyont.

Kérdésre válaszolva Pesti Imre azt mondta: a fővárosi egészségügyi modell lépései közül azt támogatják, hogy egy gazdasági társaság vegye kézbe a budapesti egészségügyi intézmények közbeszerzéseit, kontrollingját, de azt nem helyeslik, hogy a kórházak maguk is gazdasági társasággá alakuljanak.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.