Kettős merénylet egy pakisztáni fegyvergyárnál - nagyon sok halott

Öngyilkos merénylők két pokolgépet robbantottak egy észak-pakisztáni fegyvergyárnál, a kettős merényletben legalább ötvenen - más források szerint ötvenheten - meghaltak, sokan megsebesültek.

 

A kettős robbantás elkövetését az al-Kaidához közel álló pakisztáni tálibok vállalták magukra, és további támadásokat helyeztek kilátásba, ha a hadsereg nem fejezi be az ellenük indított offenzívát.

A támadók műszakváltáskor hozták működésbe a magukkal vitt pokolgépeket az Iszlámábádtól 30 kilométernyire északnyugatra fekvő Vah városban lévő hadiipari komplexum bejáratainál.

A rendőrség szerint a támadásban legalább ötvenen meghaltak és hetvenen megsebesültek.

A Pakisztáni Tálibok Mozgalma nevű csoport szóvivője közölte: a kettős robbantás megtorlás volt az iszlamista fegyveresek ellen az afgán határ térségében fekvő Badzsaur törzsi terület északnyugati részében folyó hadműveletekre.

Pakisztán az Egyesült Államok szövetségese a terrorizmus elleni harcban, az al-Kaida fegyveresei tavaly alig egy év alatt több mint 1200 halálos áldozatot követelő merényletsorozatot követtek el a biztonsági erők ellen.

A csütörtöki volt a második merénylet azóta, hogy az alkotmányos vádeljárással megfenyegetett Pervez Musarraf elnök hétfőn bejelentette lemondását.

A pakisztáni tálibok "szent háborút" hirdettek az államfő és a hadsereg ellen, miután Musarraf 2007 júliusában elrendelte a Vörös mecset ostromát, ahová több száz iszlamista fegyveres vette be magát.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.