Tárcát vált a védett erdő

Közcélú erdőgazdálkodás kialakítását szorgalmazza az állami erdőkben folyó profitorientált gazdálkodás helyett tizenegy természetvédő szervezet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz intézett levelében.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) múlt szerdai ülését követően hozta nyilvánosságra, hogy 7859 hektár - védett és védelemre tervezett - erdőterület vagyonkezelői joga az erdőgazdaságoktól térítésmentesen a terület fekvése szerint illetékes nemzeti park igazgatósága vagyonkezelésébe kerül. A gazdát cserélő erdők legnagyobb része a Kiskunsági és a Hortobágyi Nemzeti Park területén van.

A környezetvédelmi tárca célja, hogy a tíz nemzeti park területén lévő teljes, összesen 150 ezer hektárnyi erdőterület a parkokhoz kerüljön, a tárca e folyamat első, fontos lépésének tekinti az NVT döntését - olvasható a minisztérium közleményében. A következő lépésként az Aggteleki, a Körös-Maros és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkok területén lévő mintegy húszezer hektár átadását készítik elő. A tervek szerint az erdészeti részvénytársaságok kezelésében marad a tájvédelmi körzetek területén levő 180 ezer hektárnyi erdő, ott vagyonkezelési szerződésben biztosítanák a természetvédelmi szempontok érvényesülését.

A döntést követően 11 természetvédő szervezet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz intézett levélben rálicitált a minisztérium álláspontjára. Az állami tulajdonban lévő, természetvédelmi oltalom alatt álló erdők kezelését (körülbelül 350 ezer hektár) szakszemélyzetükkel és a hozzájuk tartozó infrastruktúrával együtt a természetvédelemért felelős tárca irányítása alatt a nemzeti parki igazgatóságokra kell bízni - írják levelükben. A civil természetvédő szervezetek tehát nemcsak a nemzeti parkok területén lévő, hanem valamennyi, egyéb védettségi kategóriába tartozó erdő kezelését a földművelési tárcától a környezetvédelmi tárca fennhatósága alá helyeznék át. A KVM-hez kellene tartoznia elképzelésük szerint az erdészeti szakigazgatásnak is.

A levélírók úgy látják, meg kell változtatni a természetvédelmi oltalom alatt nem álló erdőkben folyó gazdálkodást is. Az állami erdők profitorientált részvénytársasági formában való kezelését meg kell szüntetni - írják, s ehelyett az erdők közcélú kezelésének bevezetését javasolják. A megszüntetendő zrt.-k helyett ugyancsak a környezetvédelmi tárca felügyelete alatt működő állami erdészeti igazgatóságok létrehozását javasolják.

"A közcélú állami erdőkben a tűzifatermelés és a hőerőművek kiszolgálása aránytalanul megnőtt. Szükségesnek látjuk a helyi lakosság tűzifaigényének kielégítését, de elfogadhatatlannak tartjuk, hogy védett területekről a 80-100 évig nevelt, gazdag élőhelyeket jelentő erdők faanyagát erőművekben égessék el pillanatok alatt. Nem hisszük, hogy ez a megújuló energia előállításának korszerű módja" - indokolják kérésüket a zöldszervezetek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.