Tisztavatás a Hősök terén

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE) végzett 59 honvédtisztet és 49 rendőrtisztet avatták fel a Hősök terén. Utóbbiak határőrhallgatóként kezdték meg tanulmányaikat, de miután a határőrség már a rendőrség része, ezért rendőrként fejezték be az egyetemet. A ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 75-en, a Bolyai János Katonai Műszaki Karon 33-an végeztek. A tiszti fogadalmat tevők között 23 nő volt.

Az ünnepélyes tisztavatást hagyományteremtő szándékkal tavaly "költöztették át" a Kossuth térről a Hősök terére. Szintén tavaly volt először az ünnepség része, hogy a Szózatot követően a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helikopterei, harci és szállító repülőgépei áthúztak a Hősök tere felett, 150-22 méteres magasságban.

Idén először három Mi-24 típusú harci helikopter, majd utánuk egy AN-26-os szállító repülőgép és két L-39 (Albatrosz) típusú repülőgép repült át a tér felett. Ezt követően egy AN-26-os szállító repülőgép és két MiG-29 típusú vadászgép, majd végül három-három JAS-39-es Gripen típusú vadászgép következett.

A program része a zenés őrségváltás a Hősök Emlékkövénél. A Szépművészeti Múzeum felőli oldalon pedig idén is megtekinthető a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeiből látható bemutató.

A tisztavatásra öt-hatezren voltak kíváncsiak: a tisztek hozzátartozói, a családok és érdeklődők teljesen megtöltötték a Hősök tere környékét, és sokan álltak a Szépművészeti Múzeum lépcsőin is. A tömegnek zacskós vizet osztottak a nagy melegben. Az ünnepség alatt az egyik fogadalmat tevő tiszt rosszul lett, őt az egészségügyi katonák kísérték ki.
Ünnepi beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter kitért arra, hogy a Magyar Honvédség 160 éves történelme során többször is előfordult, hogy "felelőtlen, gátlástalan politikusok" visszaéltek olyan nemes értékekkel, mint a hűség, a fegyelmezettség, a becsület és a bizalom. Szekeres Imre emlékeztetett "a hosszú huszadik század" tragikus eseményeire, a világháborúkra, Trianonra, a holokausztra, a diktatúrákra, a prágai tavasz eltiprására.

"Van testületi és személyes felelőssége a honvédségnek ezekben a tragikus történésekben, de tudunk katonákról és katonai alakulatokról, amelyek bonyolult, nehezen áttekinthető történelmi helyzetekben is jól tudtak dönteni. Olyan helyzetekben, amikor a politikai vezetők rossz irányt mutattak a katonáknak, vagy éppen magukra hagyták őket (...). Rájuk büszkék vagyunk" - jelentette ki.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett rá: három kontinens 13 országában jelenleg ezer magyar katona teljesít szolgálatot.

A honvédelmi miniszter felhívására az ünneplők néma főhajtással emlékeztek az Afganisztánban a közelmúltban merényletben életét veszett katonákra, Kovács Gyulára és Nemes Krisztiánra.

A honvédtisztek esküszövegét Nyerges Tamás, a rendőrtisztekét Andor László mondta elő. A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-i tisztavatáson már nem a Szent Korona másolata előtt tették le esküjüket a katonák és rendőrök.

A frissen avatott tisztek által aláírt fogadalomtétel szövegét átadták Sólyom László köztársasági elnöknek. Az eskütétel után a tisztek képviselői a hősi halottak emléke előtt tisztelegve koszorút helyeztek el az ismeretlen katona emlékművének talapzatánál.

A tisztavatáson részt vettek a közjogi méltóságok, kormánytagok, a diplomáciai testületek képviselői, az Országgyűlés bizottsági elnökei, alelnökei.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.