Boban és Marko Markovic, valamint Palya Bea a Margitszigeten

A Boban and Marko Markovic Orkestar jövő szerdán a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ad koncertet. Az apa és fia vezette együttes fellépése előtt Palya Bea, a hazai népzene és világzene külföldön is jól ismert énekesnője lép a színpadra.

Boban Markovic első koncertsikereit Magyarországon aratta, évek óta rendszeresen visszajár, idén is volt már koncertje a Művészetek Palotájában - mondta el Naszály György sajtófőnök.

A 13 tagú zenekar, amelyben a rézfúvósoké a vezető szerep, húszéves múlttal büszkélkedhet és a dél-szerbiai Vladicin Hanból indult a világsikerek felé. Zenéjük a török katonazenekarok muzsikájából eredeztethető.

Boban Markovic a kilencvenes évek első felében tűnt fel, amikor zenekarával sorra elnyerte a híres gucai trombitás fesztivál első díját, majd miután meghallotta - a Kusturica-filmek zenéjével világszerte közismert - Goran Bregovic, felkérést kapott az Underground című film zenéjében való közreműködésre.

Boban Markovic fiatal korától híres trombitás akart lenni, nagyapja, a legendás Pavle szerbiai királyoknak muzsikált. Apja szintén zenekarokban élte le az életét, ő 7 éves korától zenél, a trombita elválaszthatatlan mindennapjaitól.

Szerbiában több mint 15 éve ők a legnépszerűbb rezesbanda a gucai fúvóstalálkozón szerzett díjaiknak köszönhetően, ahol Bobanék minden fontos trófeát elnyertek. Egyebek mellett a legjobb zenekarnak járó díjat, Boban pedig a legjobb trombitás és a trombita mestere címet. A zenekar vezetését hivatalosan már átadta fiának, a rendkívül tehetséges Markónak.

Goran Bregovic, Ljubisa Samardzic, valamint Lajkó Félix hegedűvirtuóz, a Frank London,s Klezmer Brass All Stars - ezek a legismertebb nevek, akikkel együtt dolgozott. Több portréfilm készült róla és zenekaráról, amelyeket filmfesztiválokon is bemutattak. A zenekar eddig 11 albumot készített, évente 100-120 koncertet ad.

A koncert sztárvendége Palya Bea népdal és világzenei énekesnő lesz.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.