Főhajtás Sólyom László egykori altábornagy és mártírtársai előtt

Megemlékezést tartottak kedden a Farkasréti temetőben az 1950-ben, a Rákosi-rendszer koncepciós perében halálra ítélt katonatisztek, Sólyom László posztumusz vezérezredes és mártírtársai tiszteletére.


Hazáját szerető, művelt, képzett tábornokokat öltek meg e napon, 1950-ben - mondta a megemlékezésen Sólyom László altábornagy lánya, Sólyom Ildikó. Úgy fogalmazott: "Megengedhetetlen, hogy politikai acsarkodás elvakultságában ne a magyar nemzet mártírjaiként gondoljanak rájuk, hanem egyik vagy másik oldal - alaptalan és vagdalkozó - támadásainak legyenek kitéve".

A megemlékezésen mások mellett részt vett Vitányi Iván az Új Márciusi Front és Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete képviseletében.

A Honvédelmi Minisztérium a Farkasréti temetőben lévő nyughelyen, katonai tiszteletadás mellett koszorúzási ünnepséget rendez kedd délután a katonatisztek emlékére.

A Rákosi-rendszer koncepciós perében elítélt katonatiszteket tavaly október 12-én léptette elő posztumusz a köztársasági elnök a honvédelmi miniszter javaslatára.

A mártír katonatiszteket, Sólyom László, Illy Gusztáv, Pórffy György, Beleznay István, Révay Kálmán és Merényi Gusztáv tábornokot és Lőrincz Sándor ezredest koholt vádak alapján, 1950. augusztus 19-én végezték ki.

A Honvédelmi Minisztérium a posztumusz előléptetésekről tájékoztató közleményében azt írta, a katonatiszteket folytatólagosan elkövetett, a demokratikus államrend és a köztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésének bűntette, valamint más bűncselekmények - egyebek között szolgálati hatalommal való visszaélés, szolgálati titoksértés, háborús és népellenes bűntett, valamint hűtlenség - miatt ítélték halálra.

Az 1954-ben lefolytatott perújítás során a katonatiszteket az alapper vádjai alól felmentették, a szolgálati hatalommal való visszaélés büntettében azonban - egy ember kivételével - a bűnösségüket megállapították.  

Újbóli elítélésükre az érintettek halála - mint büntethetőséget megszüntető ok - miatt nem kerülhetett sor.

A hét vértanút 1956. október 13-án, katonai tiszteletadás mellett, a Farkasréti temetőben, a nyilvánosság teljes kizárásával, újratemették.

A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa az érintetteket 1990-ben bűncselekmény hiányában valamennyi ellenük emelt vád alól felmentette. A hét kivégzett áldozat rehabilitációja a nagy nyilvánosság számára az újratemetéssel és a katonai rendfokozatuk visszaállításával azonban nem történt meg, további kitüntetésben, elismerésben nem részesültek - írta a Honvédelmi Minisztérium tavaly.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.