Negyvenhárman meghaltak egy rendőrakadémia elleni támadásban Algériában

Negyvenhárman meghaltak és negyvenöten megsebesültek egy rendőrakadémia ellen elkövetett öngyilkos merényletben kedden a kelet-algériai Iszerben - jelentette be az algériai belügyminisztérium. A hét végén iszlamista fegyveresek Szkikda közelében lesből a rendfenntartó erők konvojára támadtak, algériai lapjelentések szerint a támadásnak tizenkét halálos áldozata volt. Az Európai Unió határozottan elítélte a számos áldozatot követelő algériai terrorcselekményeket.

Szemtanúk szerint az Algírtól hatvan kilométerre fekvő Iszerben egy öngyilkos merénylő nekivezette robbanószerekkel teli járművét az iskola főbejáratának, ahol felvételre váró fiatalok várakoztak. A detonációban leomlott az iskola homlokzata, több ház összeomlott, boltok kirakata tört be, több méter átmérőjű kráter keletkezett. A robbanást kilométerekre hallani lehetett. A belügyminisztérium szerint az áldozatok száma még nem végleges. Az öngyilkos merénylő által használt autót még nem azonosították. A merénylet elkövetését kedd délutánig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Hónapok óta ez a legsúlyosabb merénylet Algériában, az áldozatok száma meghaladja a december 11-én algíri irodaházak ellen elkövetett támadásokéit: az ENSZ és más hivatalos szervek irodái ellen elkövetett támadásokban negyvenegyen haltak meg. A kettős merényletet az Iszlám Magreb al-Kaida Szervezete (korábbi nevén Ima és Harc Szalafista Csoportja) vállalta magára. A kormányellenes iszlamista szervezet "főhadiszállása" Kabíliában van. A robbantás után nagyszámú biztonsági erőt vezényeltek a térségbe és lezárták a városba vezető utakat.

A véres merényletre két nappal azután került sor, hogy a kelet-algériai Szkikda közelében nyolc rendőr, három katona és civil vesztette életét egy iszlamista csoport fegyvereseinek lesből végrehajtott támadásában. Az összecsapásban négy iszlamista is meghalt. Az elesett katonák között egy tiszt is volt.

A rendvédelmi erők Szkikda közelében, hegyvidéki terepen járőröztek három gépkocsiból álló konvojukkal. A gépkocsioszlop közelében pokolgép robbant, majd a rendvédelmi erők összecsaptak a támadókkal. Majd újabb pokolgépet hoztak működésbe, amikor a főként rendőrökből álló járőrhöz katonai erősítés érkezett. A l'Expression című lap szerint az elesett rendőröktől elrabolták a fegyverüket és az egyenruhájukat.

Múlt csütörtökön a térségben egy lesből elkövetett támadásban megölték Abdel-Káder Jamanit, a térség katonai övezetének parancsnokát.

Algériai lapok szerint a rendvédelmi erők elől Kabíliába menekült iszlamista fegyveresek megpróbálnak kiszabadulni a harapófogóból és visszavonulni a szomszédos Szkikda térségébe.

Az Európai Unió francia elnöksége kedden határozottan elítélte a "vak és barbár" algériai terrorcselekményeket. Az Európai Tanács elnöksége részvétét fejeze az áldozatok hozzátartozóinak és az algériai hatóságoknak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.