Magyarázza a bizonyítványt

"A vívóknak öt érmet, köztük egy aranyat kellett volna szerezniük, ők maguk is ennyit ígértek - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában. - A cselgáncsosoktól is szebb helyezéseket vártam a korábbi eredmények alapján. Annyiban csalódott vagyok, hogy sok elmulasztott apró lehetőségünk volt, amelyet nem tudtunk megragadni. Most egy arannyal és kilenc éremmel kellene állnunk.

Én a hatosokat - hogy minden éremből ennyit várok - megalapozott számítások alapján hoztam nyilvánosságra, az előzetes nyilatkozatom nem a vágyaim kivetítése volt. De a tizennyolc éremből hatot már végképp leírhatunk."

Arra a kérdésre, miszerint mennyire az anyagiak határozzák meg a sikeres szereplést, Schmitt azt mondta: a kormány részéről ez csak pénzkérdés.

"Talán mi vagyunk az egyetlen európai ország, amely a költségvetésének alig 0,2 százalékát fordítja az egészséges életmódra és a sportra. Általában 1 százalék felett van az előirányzat, a nálunkénál lényegesen nagyobb költségvetésekből. Ha van pénz, akkor nem külföldön dolgoznak a magyar edzők, akkor van sporttudomány, van magyar sportegészségügy, akkor az iskolai testnevelés sokkal magasabb szinten van. Ha van pénz, akkor a hazai sportlétesítmények nem olyanok, amilyenek, s van akkreditált doppinglaboratórium. Amíg Magyarországon tíz gyerekből hat nem sportol hetente legalább három alkalommal, amíg huszonöt százalékuk elhízott, amíg nem használjuk ki a sportban lévő fantasztikus lehetőségeket a fiatalok nevelésére, addig az éremvadászat is illuzórikusnak tűnik. A kormány megszüntette a sportminisztériumot, szakállamtitkárságra fokozta le a sportirányítást, ma már valahol a belügyminisztérium néhány szobájában szervezik a magyar sportot, ami sem egy sportnemzetre, sem egy sportoló nemzetre nem jellemző. Amikor 220 versenyző helyett csak 170 tudott kvalifikálni, az már komoly jelzése volt az alulfinanszírozásnak, amely hosszú távon térdre kényszerítette a sportot. Nagyon remélem, hogy a magyar sportnak lesz egy Peking előtti, s egy Peking utáni időszaka."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.