Nyugodtabb ünnepre készülnek

Rendbontásoktól mentes nemzeti ünnepre lehet számítani holnap. A legmagasabb állami kitüntetésben részesülők névsorát még nem lehet tudni. Tízmillió forinttal kevesebbe kerülnek az állami ünnepségek, mint tavaly; 241,6 millió forintot költenek az eseménysorozatra.

Az augusztus 20-i állami ünnep programjai

8.30-8.50 Kossuth tér
A Magyar Köztársaság lobogójának felvonása
8.45-10.00 Oktogon - Hősök tere Katonazenekarok felvonulása az Andrássy úton
10.00-11.00 Hősök tere Tisztavatás és haditechnikai bemutató
11.00-21.00 Kossuth tér
"Szent István király udvara" történelmi játszóház a téren felállított jurtákban, hadi próbatételek és táncos-zenés felvonulások
11.00-21.00 Kossuth tér
Kenyérfesztivál a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének közreműködésével
14.00-15.00 Kossuth tér
Az ország tortája 2008 bemutatása a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének részvételével
14.00-18.00 Andrássy út
Születésnapi Kerékfesztivál
21.00-21.20 Duna-part
Hagyományos ünnepi tűzijáték és tűztánc

Az ünnepélyes zászlófelvonás lesz az első esemény, fél kilenckor. A közjogi méltóságok kivétel nélkül részt vesznek az eseményen. A zászlófelvonást tavaly bekiabálásokkal zavarták meg az árpádsávos zászlót lengető tüntetők. Ezt csak távolról tehették. A civil érdeklődőket csak azután engedték a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtti, kordonokkal elzárt területre is, hogy mindenkit detektoros kapukkal vizsgáltak át. 2007-ben ettől eltekintve békésen zajlottak az állami rendezvények, rendőri intézkedésre nem volt szükség.

A zászlófelvonást követő ünnepélyes tisztavatás ezúttal sem a Parlament előtt, hanem a Hősök terén lesz, honvédségi légiparádé kíséretében.

A hagyományos ünnepi tűzijáték este kilenckor kezdődik, és körülbelül egyórás lesz. Nyolc helyről - a Lánchíd déli végéből, az Erzsébet híd északi széléről, a Citadella belső udvaráról, a Vár faláról, egy szálloda tetejéről és három dunai kompról lövik majd fel a rakétákat. A tűzijáték operatív felelőse az idén Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. Az operatív törzsben ott van a rendőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem, a katasztrófavédelem, a Köztársasági Őrezred, a mentők, a nemzetbiztonság, a meteorológiai szolgálat, a Fővárosi Védelmi Bizottság és a tűzijátékot biztosító cég illetékese is. Az államtitkár dönthet a tűzijáték esetleges "lefújásáról" is. Ennek lehetősége azóta vált fontossá, hogy 2006-ban egy hirtelen és nagy erővel érkező vihar több halálos áldozatot is követelt a tűzijáték ideje alatt. Az idén több mint 1700 rendőr és 50 mentőautó, 100 tűzoltó, 15 tűzoltóautó és egy tűzoltóhajó lesz a rendezvényeken; a kerületekkel ellenőriztetik a tetőszerkezeteket és a fák állapotát. A rendőrök mellett 700 biztonsági őr lesz szolgálatban, csak a tűzijátékon 500 segíti az érdeklődőket. A látogatók beléptetőkapukon közelíthetik meg a rakpartokat, de az V. kerület lakosai, akik a lezárt területen laknak, érvényes lakcímkártyával külön kapukon is közlekedhetnek. Viharra a meteorológusok nem számítanak, miként a politikai előrejelzők sem.

Ami az állami kitüntetéseket illeti: Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök - folytatva a tavaly megkezdett gyakorlatot - a korábbiaknál kevesebb érintettnek adja át az elismeréseket. Nemrég bevezetett protokollújítás ugyanis, hogy parlamenti ünnepség, állam- és kormányfői kézfogás csak középkereszttől felfelé, azaz a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéhez, középkeresztjéhez, valamint a Kossuth-díjhoz és a Széchenyi-díjhoz jár. (Utóbbiakat nem augusztus 20-án adják át, hanem március 15-én.) A többi kitüntetést a Köztársasági Elnöki Hivatal kezdeményezésére a felterjesztő minisztérium vagy intézmény képviselője adja át, külön rendezvényen. Az újítás oka elsősorban a "felsőprotokoll-események" csökkentése, s nincs köze a "kézfogóbotrányokhoz".

Botrányok kísérték az október 23-i kitüntetések átadását is 2006-ban: többen csak Sólyom Lászlónak nyújtottak kezet, illetve nem fogadták el Gyurcsány Ferenc jobbját. Nem maradtunk botrány nélkül az idén sem, március 15-én ugyanis Blaskó Péter színművész egy a Magyar Nemzetben megjelentetett nyílt levélben utasította vissza a Kossuth-díjat, azzal, hogy ő nem tudna kezet fogni Gyurcsány Ferenccel. Ugyancsak a márciusi kitüntetések okán volt kénytelen bocsánatot kérni az oktatási és kulturális tárca, amiért Forgács Péter filmrendező helyett tévedésből Forgács Pétert, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját hívta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének átadására.

 

Többlépcsős ajánlás és elfogadás

Törvényi rendelkezés és kormányhatározat szabályozza az állami kitüntetések odaítélését, illetve annak menetét. A Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt állami kitüntetések - ezeket adják át augusztus 20-án - odaítélésének előkészítését a Kitüntetési Bizottság végzi. A testületet a kancelláriaminiszter vezeti. A kitüntetésekről szavazattöbbséggel döntenek, javaslatot a kormánytagok és/vagy a miniszterelnök tehet. A bizottság végül - a keretszámokat figyelembe véve - teszi meg ajánlását, ezekről a Magyar Köztársasági Érdemrend esetében a miniszterelnök, az Érdemkereszt esetében pedig az illetékes miniszter dönt. Végül a kormány által is jóváhagyott döntés alapján a lista az államfőhöz kerül, akinek mérlegelési joga van azzal kapcsolatban, hogy kit tüntet ki. Ez azóta tudható, hogy Sólyom László az AB-hoz fordult ebben az ügyben.

Nem számítanak rendbontásra

Nyugodt, békés ünnepre készül a BRFK, és nincs információja arról, hogy meg akarnák zavarni a rendezvényeket. A fővárosban augusztus 19. és 21. között nyolcvannyolc rendezvényt tartanak, ebből a rendőrség tizenkettőt minősített kiemelt kockázatúnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.