Hat év után újabb cikk az "SZDSZ magyarbálintosodásáról"

Hat év után újabb cikk az "SZDSZ magyarbálintosodásáról"

 "A Szabad Demokraták Szövetségét Magyar Bálint hozta létre. Ő is tette tönkre" - így kezdi az SZDSZ egyik alapítója, a hajdani demokratikus ellenzék tekintélyes tagja, Kőszeg Ferenc az Élet és Irodalomban "Sakk! Matt? Töprengések Magyar Bálintról és a húszéves SZDSZ-ről" című hosszú visszaemlékezését.

A cikk záró sorai: "Magyar Bálint kiszáll az SZDSZ-ből, kiszáll a hazai pártpolitikából, egy tekintélyes európai uniós szakértői testület tagja lesz. Ez azt jelenti, az SZDSZ-ben nem lát esélyt a saját jövőre számára. De valószínűleg nem lát esélyt az SZDSZ számára sem. Hány győzelmet aratott, amíg ez a mai romhalmaz előállt!
Levettem a bástyádat - mondja diadalmasan a kezdő sakkozó. - Látom, feleli tapasztalt ellenfele. - De: sakk... És matt!
Matt?"

2002. augusztusának végén, az Orbán-kormány leváltása után pár hónappal írt hosszú elemzést Eörsi István író ugyancsak az Élet és Irodalomba, amelyben élesen bírálta Magyar Bálint szerepét a liberális párt stratégiai és taktikai döntéseinek alakításában. A cikket akkor részletesen ismertettük>>>.
(Kőszeg Ferenc 2008 augusztus 15-i írását a szombati, 16-i Népszabadság szemlézte>>>)

 A Liverpool csak álom volt - a holland bajnokság valóság lehet

Bár még nem lehet kész tényként kezelni, de csaknem biztosra vehető, hogy Otigba Kenneth békéscsabai labdarúgó végül nem a Bajnokok Ligája győztes angol FC Liverpool, hanem három évre Európa egyik legjobb utánpótlásbázisaként emlegetett holland SC Heerenveen játékosa lesz - írta a Békés megyei Hír6.hu portál. Az információ a még csak 15 éves, Gyulán élő és Békéscsabán futballozó labdarúgó tehetség édesanyjától, Otigba Klárától és menedzserétől, Georgi Attilától. Georgi a hírportálnak elmondta: hétfőn indulnak Hollandiába, ahol nagy valószínűség szerint aláírják a szerződést. Kenneth édesanyja egy-két hónapon belül kiköltözik a Németalföldre.

Iskolakezdés előtt megnő a zálogházak forgalma 

Jegygyűrűt, aranykeresztet, autóemblémát, láncot csapnak zálogházba a legtöbben, mert iskolakezdés előtt sokan szorulnak rá a hitelre – írta a Békés Megyei Online. A lap szerint a mai üzletek világosak, elegánsak, barátságosak, de az anyagi gondokkal küszködő polgárok az üzletbe lépve, mégis lopva figyelik egymást; főleg azért, mert kíváncsiak, hogy ki jár hozzájuk hasonló, szorult helyzetben. Egy zálogházban dolgozó alkalmazott szerint a bajba jutott emberek sok mindennel próbálkoznak: előfordult, hogy valaki a nagymama műfogsorát akarta zaciba csapni. Egy békéscsabai zálogházban úgy nyilatkoztak, hogy nyaralásra szinte senki sem vesz fel hitelt, de iskolakezdéskor mindig megnő a forgalom, mert egy gyermekek beiskolázása 50-100 ezer forintba kerül ma Magyarországon. Más zálogházi alkalmazottak szerint tucatékszereket (keresztre feszített Jézus, jegygyűrű stb.) kínálnak fel a legtöbben, de előfordulnak egyedi darabok is. 

Romák betelepítésétől tartanak Jászberényben 

Július 26-i számában a jászberényi városi újság arról számolt be, hogy Juhász Dániel, Jászberény fideszes polgármestere azt állította: Gyöngyös a jászsági város Neszűr nevű elhanyagolt részén vesz házakat olyan cigánycsaládoknak, akiknek ingatlanait a Duránda-rekonstrukció során lebontották. Állítása szerint, volt olyan képviselő, aki azt javasolta, hogy Jászberény is vásároljon olcsó ingatlanokat Gyöngyösön, s telepítsenek át ők is lakosokat a Mátraaljára, mégpedig kétszer annyit. Heisz György, a gyöngyösi szocialisták első embere cáfolta a szervezett áttelepítés tényét. 
A polgármester a Heves Megyei Online kérdésére elmondta: „az időnként felmerülő rémhírek nem terjednek önmaguktól, s korábban több mátrai és jászsági faluban is járta hasonló szóbeszéd”. A lap információi szerint Gyöngyösön lehetetlen másik házat vásárolni annyi pénzért, amennyit a durándaiak rossz állapotú ingatlanaikért kézhez kapnak - egy-öt millió forint - a szanálás kapcsán. Egy elköltözött roma család feje azt nyilatkozta, hogy szó sincs irányított kitelepítésről. A család jól érzi magát az új helyen, s a kezdeti nehézségek is megoldódtak. A szomszédok ugyanis nem vették jó néven, hogy a család eleinte a szőlőlugasba kötötte be lovakat, azok pedig mindent lelegeltek. A helyi polgárőrök szerint ez adhatott alapot a rémhír terjedésének.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.