Ingatlan - meglepetéssel

Az elmúlt napok kábítószeres esetei kapcsán érdemes felfigyelni arra a lehetőségre, amely ugyan elsősorban az Egyesült Államokban vezetett mit sem sejtő amerikaiak egészségkárosodásához, ám e lehetőség nálunk is fennáll...

Tízezrével kerülhetnek veszélyes helyzetbe azok az amerikaiak, akik tudtukon kívül, korábban metamfetamin- (más néven "meth" vagy speed) előállító labornak használt házat vettek.

Az 1990-es évek közepén kezdett végigsöpörni az Egyesült Államokon az erős eufóriát és fokozott szexuális étvágyat keltő metamfetamin-előállítási láz, ami aztán Ausztráliára és Kelet-Európára is átterjedt.

A sajnálatos siker annak köszönhető, hogy a vegyületet viszonylag könnyű előállítani a "Red P", illetve a "Náci módszerrel". Bár egyik módszer sem különösebben bonyolult, mindkettő komoly veszélyeket rejt magában. Például a folyamat közben mérges sósavgáz, foszfin, jód vagy ammónia kerülhet a levegőbe. E vegyületek irritálják a légzőrendszert, de ha elég nagy koncentrációban vannak jelen, az azt belélegző halálát is okozhatják.

2000 és 2004 között 947 személy szenvedett egészségkárosodást egykori "meth" laborokban. Kilenc közülük meghalt, 36 százalékuk pedig kórházi kezelésre szorult. Az anyag veszélyességére jellemző, hogy az érintettek közül 531 kábítószer-ellenes csoportban dolgozó rendőr volt. Különösen káros az egykori "meth" laborokban élő gyerekek fejlődésben lévő tüdejére.

Mivel az amerikai hatóságok korlátozásokat vezettek be az előállításhoz használt gyógyszerek kereskedelmére, az USA-ban már csökkent az aktív speedlaborok száma. Ma ezt az anyagot főként Mexikóból dobják az amerikai piacra.

Mi van azonban azokkal, akik még ma is ilyen egykori "meth" laborokban élnek? A környezet-egészségügyi szakemberek ma még felbecsülni sem tudják a valódi veszélyt. A metamfetamin-előállítás toxikus termékeinek egy része rövid életű, mások azonban hosszú ideig is jelen lehetnek a környezetben. Legtovább maga a végtermék, amely évekig kimutatható mennyiségben marad meg a tárgyak felszínén, ami aztán a légmozgást okozó tevékenységek hatására újra a levegőbe kerül.

2007 decembere óta az USA-ban törvény rendelkezik az egykor kábítószer-előállításra használt házak vizsgálatáról és a vegyszermaradványok eltávolítási módszereinek kidolgozásáról. Az is kiderítésre vár, hogy a volt speedlaborokban élőknél jelentkező különféle tünetek és betegségek (egyebek mellett rák) milyen mértékben írhatóak valóban a metamfetamin-gyártás számlájára.

A legtöbb amerikai államban szabvány módszert követnek az egykori speedfőzdék kitakarítására. Ez általában a szennyezett szőnyegek eltávolítását, a felületek hipóval való lemosását jelenti. Van, ahol a falak faborítását is teljes mértékben ki kell cserélni.

Amíg az egykori "meth" laborok egészségügyi utóhatásával kapcsolatban nem gyűlik össze több ismeret, azt javasolják a lakást vásárlóknak, hogy nézzék meg, hogy a megvenni kívánt ingatlan nem szerepel-e a rendőrségi, illetve az egészségügyi intézmények honlapjain található egykori speedlaborok listáján. Érdeklődjenek a szomszédoknál, keressenek árulkodó jeleket az épületben (például korróziót a konyhai berendezéseken, furcsa szagokat, szokatlan elszíneződéseket a házban). Amerikában egy teszt-kit is vásárolható, aminek segítségével kimutatható a metamfetamin a felületekről összesöpört pormintában.

Mint Gratzer Gábortól, az ORFK kábítószeres ügyekkel foglalkozó őrnagyától megtudtuk, a tiszta metamfetamin egy nedves, fehér, porszerű anyag (grammja 2-3000 forint), míg a főként Hollandiából hazánkba kerülő, memóriagyilkos ecstasy különféle metamfetamin-származékokat tartalmazó tabletta (darabja 6-800 forint).

Hazánkban eddig három kábítószer zugfőzdét derítettek fel, egyet a 90-es években Biatorbágyon, egyet 2005-ben Gyulán, egyet pedig 2007 januárjában Dunakeszin. Lepleztek már le fővárosi lakótelepi lakásokban is kezdetleges "kotyvasztóműhelyeket". Dunakeszin borzalmas higiénés viszonyok között próbáltak ecstasy tablettát gyártani az elkövetők, ám végül egy Nexus elnevezésű, a szokásos hatóanyagoknál erősebb, és a gyártási körülményekből adódóan erősen szenynyezett anyagot sikerült előállítaniuk. (Szerencsére ebből a termékből már nem került a piacra.) Emiatt a zugfőzdékből származó kábítószerekre a drogok egészségkárosító hatásán túl az is jellemző, hogy a fogyasztó nem tudhatja, milyen összetételű kétes minőségű élvezeti szere, így a vágyott hatásokon túl akár életveszélyes meglepetésekben is része lehet.

Szerencsére nem könnyű ilyen speed zugfőzdéket működtetni, mert a nagy áram- és vízigény miatt, valamint az erős kiindulási és keletkező vegyszerek elviselhetetlen bűze miatt korlátozott az erre alkalmas helyek száma.

A Dunakeszin felszámolt zuglaborhoz a rendőrség a katasztrófavédelemmel együtt vonult ki, és a munkában részt vevő szakemberek megfelelő védőöltözéket viseltek. A helyszínen talált vegyszereket/ anyagokat elvitték és eltávolították, ezek után a katasztrófavédelem a helyszínt átvizsgálta, és úgy ítélte meg, hogy a továbbiakban a környezetre már nem jelent veszélyt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.