Augusztus 20. - békés, biztonságos ünnepre számítanak

- Békés, biztonságos és méltóságteljes ünnepre számítanak az állami ünnepség szervezői, de minden eshetőségre, így katasztrófahelyzetre és esetleges atrocitásokra is felkészültek - mondta a rendezvény biztonságáért felelős operatív törzs vezetője miután az érintett kerületek polgármestereit tájékoztatta a biztonsági intézkedésekről.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatóján közölte: az állami lobogó felvonásától kezdve a tűzijáték befejezéséig, vagyis amíg az állami ünnepségek tartanak minden biztonsági intézkedést elemeztek, kinevezték a felelősöket, az esetleges vészhelyzetekre kidolgozták a megfelelő terveket.

Azoknak a rendezvényeknek a biztosítása, ahol a közjogi méltóságok is megjelennek, "nem lesz különlegesebb", mint március 15-én - mondta, hozzáfűzve, arra sem számítanak, hogy bárki tojásokkal dobálná meg a rendezvényt. Az operatív törzs vezetője arról nem beszélt, hogy milyen biztonsági intézkedéseket alkalmaz a védett személyek érdekében a Köztársasági Őrezred, így arról sem, mekkora területet kordonoznak körbe az állami lobogó felvonásakor, vagy a Hősök terén tartandó tiszti eskütételen.

Juhász Gábor azt mondta: több biztonsági tervet is készítettek, és a munkacsoportba idén a BKV szakemberét is meghívták a közlekedés szervezése miatt. Az idei ünnephez kapcsolódóan létrehozták az operatív törzs albizottságát is, amelyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányít, tagjait rendőrök, tűzoltók, polgári védelmisek, mentősök, valamint a légügyi és hajózási hatóság képviselői alkotják.

A rendezvényeken a rendőrök mellett 700 biztonsági őr lesz szolgálatban, csak a tűzijátékon 500 segíti majd az érdeklődőket. A látogatók beléptető kapukon közelíthetik meg a rakpartokat, de az V. kerület lakosai, akik a lezárt területen laknak, érvényes lakcímkártyával külön kapukon is közlekedhetnek.

A nemzeti ünnepen 102 tűzoltó, 15 gépjárműfecskendővel és egy tűzoltóhajóval, míg a mentőszolgálat 50 autóval, köztük rohamkocsikkal is készenlétben áll majd. Az elsősegélyhelyeket piros léggömb alatt találhatják majd a résztvevők a rakparton.

A meteorológiai szolgálat képviselője szintén részt vesz az operatív törzs munkájában, 3 óránként folyamatos elemzéseket, jelentéseket készítenek, így a rendezvények előtt 1-3 órával 100 százalékos pontossággal adnak információkat az időjárás alakulásáról - mondta az államtitkár.

A BKV délután 17 órától megduplázza a metró, a villamos járatait, a tűzijátékot követően több, a területet érintő járat éjfélig közlekedik, míg a biztonsági terv szerint a kiürítési útvonalon több autóbusz is készenlétben áll majd.

A rakpart teljes szakaszán hangosbemondókon keresztül több nyelven is tájékoztatják az érdeklődőket a szükséges információkról, a délutáni légi parádét követően kivetítőkön is láthatók lesznek a tudnivalók. Összesen 18 biztonsági tornyot állítanak fel, amelyek elsősegélyhelyként is funkcionálnak.

Az operatív törzs vezetője kitért arra, hogy a tűzijátékot speciális, robbanásbiztos vetőcsövekből lövik ki, és minden helyszínen lesznek pirotechnikus ellenőrök. A kivitelezésben 60 pirotechnikus dolgozik rendőrségi szakemberek ellenőrzése mellett.

Juhász Gábor az MTI kérdésére, miszerint a fővárosi tűzoltóparancsnok rendkívül veszélyesnek tartja, hogy robbanóeszközzel megrakott híd alatt repülnek át a repülőverseny gépei, úgy válaszolt: "a repülés biztonságára vonatkozóan nagyobb távolságot határozott meg", a menekítő kapuk, hidak pirotechnikája a tűzoltóság jóváhagyásával és szándékai szerint történik.

Az operatív törzs vezetője közölte: a parlamentben zajló rendezvények idején a repülőshow szünetel, és a Duna szakaszán mind a tűzijáték, mind pedig a légi verseny ideje alatt hajózási tilalom lesz érvényben.

Az augusztus 20-i állami rendezvények biztonságáért felelős operatív törzs eddig négy alkalommal ült össze, és az ünnepnapon többször is tanácskoznak majd. Juhász Gábor hétfő délelőtt tájékoztatta az augusztus 20-i állami ünnepnap programjairól és biztonsági intézkedéseiről a területileg érintett kerületek, így az I., a II., az V., a VI., a IX., és XI., valamint a XIII., és XIV. önkormányzatának képviselőit.Kiemelt készenlétben a mentők

- Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az augusztus 20-i budapesti rendezvényeken kiemelten lesz jelen, de egy mentőhajón is lesz személyzet - tájékoztatta az OMSZ hétfőn az MTI-t.

Az előre kidolgozott és egyeztetett mentési terv szerint a rendezvények meghatározott pontjain lesznek a roham- és mentőkocsik, többi között a Kossuth téren, a Kodály köröndnél, a Red Bull egész napos Duna-parti programján, a Batthyány téren, az Erzsébet téren és a Belváros több pontján - írta közleményében az OMSZ.

Idén a mentőszolgálat egy dunai mentőhajóra is biztosít személyzetet, hogy szükség esetén a vízi járművökön lévőknek is gyorsan segítségére siethessenek, továbbá két, egyenként akár száz sérült ellátására is alkalmas, rendkívüli helyzetekben bevethető mobil, úgynevezett tömeges baleseti egység is szolgálatban lesz, amely egy esetleges katasztrófahelyzetben a sebesülteket ellátó bázissá fejleszthető.

A rendezvények mentési tevékenységét egy erre a célra létesített, önálló irányítócsoport vezeti, koordinálja - közölték. A tájékoztatás szerint az idei ünnepen a fővárosban összességében mintegy 50 mentőegység és csaknem 150 mentődolgozó vesz részt a rendezvények egészségügyi biztosításában.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.