Megindultak a milliárdok

Mintegy százmilliárd forint környezetvédelmi nagyprojektekre, 44,5 milliárd útfelújításokra, 20 milliárd szakrendelőkre, 1,6 milliárd a leghátrányosabb helyzetű kistérségek bölcsődéi, óvodái felújításának, bővítésének támogatására, döntően uniós forrásokból. A kormány szinte naponta jelent be sokmilliárdos fejlesztéseket.

Súlyos tíz-, sőt százmilliárdok repkedtek viszonylag észrevétlenül az utóbbi napokban a kormányzati kommunikációban. A kabinet ülésein ugyanis számos nagy volumenű beruházás megvalósításához nyújtott, illetve a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élőket érintő támogatásról született döntés.

A legnagyobb tétel az a hat, összesen mintegy 100 milliárd forint értékű környezetvédelmi nagyprojekt, amelynek keretében két árvízi tározó, két hulladékgazdálkodási és két szennyvíztisztítási rendszer készül majd 500 település csaknem másfél millió lakóját elérve. A bejelentések szerint 2013-ig mintegy 140 milliárd forint európai uniós forrást vonhatunk be az árvízvédelmi fejlesztésekbe, ebből 110 milliárdot a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésére. A napokban aláírták a támogatási szerződéseket a Bükki Nemzeti Park 1,2 milliárd forintos fejlesztéséről is. A döntően uniós pénzből javítják a bükki barlangok állapotát, békaátjárókat építenek, a madarak védelmében pedig az elektromos szabad vezetékek helyett földkábelt helyeznek el, oszlopokat szigetelnek le.

Milliárdok jutnak a következő időszakban útfelújításokra az 1200 kilométer alsóbb rendű utat érintő felújítási program keretében. Az alsóbb rendű útszakaszok felújítására a döntéshozók szerint azért van különösen nagy szükség, mert az igazgatási, egészségügyi, oktatási intézmények és a munkahelyek többsége a kistérségi központokban, a városokban és a megyeszékhelyeken található. A közutak rossz állapota azonban nagyon megnehezíti a környékén lakók számára, hogy hozzá is férjenek ezekhez a szolgáltatásokhoz. A felújítás 81 projektjére 44,5 milliárd forint jut, ebből 28 milliárd még az idén.

Húszmilliárd forint uniós támogatás folyósítását jelentették be 16 hátrányos helyzetű kistérség szakrendelőinek, járóbeteg-ellátásának fejlesztésére - szólt az újabb bejelentés a héten. Az összegből átlagosan 900 millió forint jut egy-egy kistérségre, amelyből a tervek szerint új szakrendelők épülhetnek ott, ahol nincs húsz percen belül elérhető vagy 15 kilométernél közelebb lévő belgyógyászati, gyermekorvosi, sebészeti szakrendelés.

Óvodáztatási támogatásra mintegy 50 milliárd forintot fordít a kormány a következő években - derült ki ugyancsak a napokban. A kormány ugyanis az Új tudás programban a korai gyermekkori neveléshez nyújtandó támogatással, a bölcsődei-óvodai fejlesztésekkel, az informatika, az idegen nyelv, a természettudományok oktatásának és tanulásának kiemelt támogatásával kívánja elősegíteni, hogy a gyerekek egyenlő eséllyel kezdhessék az iskolát. Ennek részeként ősszel egy kétmilliárd forintos pályázatot írnak ki a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségnek bölcsődék, óvodák, kisiskolák fejlesztésére, férőhelybővítésre, illetve eszközbeszerzésre. Januártól a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek szülei 20 ezer forint egyszeri óvodába léptetési pénzre lesznek jogosultak, félévente pedig 10-10 ezer forint támogatásra számíthatnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.