Ősszel kezdődik Kaiser pere

Perújítás keretében előreláthatólag ősszel tárgyalja Kaiser Ede büntetőperét a móri vérengzés ügyében a Fővárosi Bíróság. A Hajdú László - aki az ügyészség szerint már nem bűnös a móri gyilkosságban - elleni felfüggesztett eljárás szeptemberben folytatódik.

2002. július 22-én egy vádalkut kötő személy vallomása alapján fogta el a rendőrség a móri vérengzés kapcsán Kaiser Edét és Hajdú Lászlót. Kaisert a bíróság ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, miután bizonyítottnak látta, hogy ő állt a bank bejárati ajtajánál, s küldte el az érkezőket, mialatt "ismeretlen társa" odabent mindenkit meggyilkolt.

Az ügyészség Hajdú bűnösségét abban látta bizonyíthatónak, hogy ő szerezte be a fegyvereket. A Fővárosi Ítélőtábla Kaisert jogerősen elítélte, Hajdú esetében pedig új eljárást rendelt el. A megismételt eljárásban Hajdút már nyolc ember megölésével vádolták.

A vád annak ellenére maradt, hogy több mint egy éve a hatóságok látókörébe került W. Róbert, valamint az időközben a fogdában öngyilkosságot elkövető N. László. W. Róbertet a közelmúltban vádolták meg a móri vérengzéssel. Az ő ügyét egy másik bíróság tárgyalja. W. Róbert tanúvallomásában állította: Hajdúnak és Kaisernek nincs köze a móri ügyhöz. Az ügyész vádbeszédében annak kimondását kérte, hogy Hajdú nem bűnös a móri esetben. Ugyanakkor más bűncselekmények miatt fegyházbüntetést kért.

A Fővárosi Bíróság a legutóbbi tárgyaláson idén áprilisban úgy döntött: a móri vádpontot elkülöníti a többitől, és e vonatkozásban felfüggeszti az eljárást, ugyanakkor a többi bűncselekmény ügyében folytatja a pert. A bíró azzal indokolta döntését, hogy a móri ügyben jelenleg egy jogerős ítélet van, s ennek tényállása köti a bíróságot, annál is inkább, mert Kaisert és Hajdút annak idején együtt vádolták meg. A végzés ellen az ügyész és a védő is fellebbezett, így az eljárás menetéről a végső döntést a Fővárosi Ítélőtábla hozta meg.

Az ítélőtábla a bíróság döntését - miszerint Hajdú esetében a móri vádpontot elkülöníti a többitől, s e tekintetben felfüggeszti az eljárást - hatályon kívül helyezte, és a Fővárosi Bíróságot az eljárás folytatására utasította. Az ügyben a következő tárgyalás szeptember 17-én lesz - mondták érdeklődésünkre a Fővárosi Bíróságon.

Mindeközben a móri ügy egy másik szála is újból a Fővárosi Bíróság elé kerül. Mégpedig a Kaiser Ede elleni büntetőper, amelyet a perújítás keretében tárgyal a Fővárosi Bíróság. Az első tárgyalásra előreláthatólag ősszel kerül sor, s a büntetőügyet Szebeni László tanácsa tárgyalja majd. Szebeni László ítélkezik egyébként a Hajdú László elleni eljárásban is - erősítették meg értesülésünket a Fővárosi Bíróságon.

Kaiser Ede - aki kezdettől tagadta, hogy bármi köze is lenne a móri mészárláshoz - vonatkozásában a perújítást a Fővárosi Ítélőtábla idén április 24-én rendelte el, azzal, hogy az egész eljárást újból le kell folytatni. Az ügy elbírálására a tábla a Fővárosi Bíróságot jelölte ki. (A perújítást az indokolja, hogy az újabb bizonyítékok szerint feltehetően mégsem Kaiser követte el a bűncselekményt.) Így tehát jelenleg három eljárás van a móri vérengzés kapcsán.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.