A Fidesz ellenzi a mentésirányítási központok bezárását

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy függessze fel a mentésirányítási központok bezárását - mondta Horváth Zsolt, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes tagja.

A magyarországi mentésirányítás átszervezését nem megfelelően hajtották végre, nagyon sok irányítóközpontot zártak be. Ezt azonban csak akkor lehet megtenni, ha olyan technikai berendezéseket szereznek be, amelyekkel a mentésirányítás jól tervezhető - közölte a Fidesz országgyűlési képviselője az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) központja előtt. Horváth Zsolt szerint ezek a rendszerek világszerte jól működnek, de Magyarországon nincs ilyen rendszer, és ezért "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hibás".

A politikus arra is felszólította a kormányt, hogy mielőbb biztosítsa a mentőszolgálatnak azokat a forrásokat, amelyekkel az eszközök megvásárlásához szükséges közbeszerzéseket lefolytathatja és felszerelheti a berendezéseket. Az ellenzéki politikusa utalt a Magyar Nemzet című napilap cikkeire. A lap pénteken azt írta, káosz uralkodik az OMSZ-nél a mentésirányítás július elseji átalakítása óta. Irányító-központi munkatársak telefonbeszélgetéséből a Magyar Nemzet szerint az derült ki, hogy az átszervezés fejetlenséget és hibás szakmai döntéseket eredményezett.

Szerinte olyan mentésirányítási rendszer kellene, amely a beérkező hívásokat, attól függően, hogy azt honnan indították, az irányításra jogosulthoz utalja. Mint mondta, az irányítóknak tudniuk kell minden egyes gépjárművük helyzetéről, azaz digitális térképpel kell rendelkezniük. A képviselő szerint egy olyan döntés-előkészítő, -támogató rendszerre is szükség lenne, amely segít a pontos útvonal megtervezésében, segít osztályozni a probléma súlyosságát, vagyis mekkora és milyen egységeseket kell küldeni a helyszínre.

Szerinte már évekkel ezelőtt kiválasztották azt a rendszert, amelyet be szeretnének szerezni, az erre kiírt pályázatot azonban rendszeresen módosították, majd visszavonták, és egyelőre nem lehet tudni a sorsáról. Azt mondta, ilyen döntéseket, ekkora beszerzést a kormány nélkül egyetlen kormányzati szerv sem tehet meg, ezért a felelősséget a kabineten belül kell keresni. "Ezért ki kell mondanunk, hogy az adott helyzet kialakulásért Gyurcsány Ferenc a felelős, Gyurcsány Ferenc a hibás" - fogalmazott. Horváth Zsolt szerint hibásak azok az egészségügyi és politikai vezetők is, akik nem hozták meg megfelelő döntéseket, illetve megváltoztatták azokat.

Kökény: szervezési kérdésről van szó

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke elmondta: szervezési kérdésről van szó, amivel márciusban még a Fidesz is egyetértett a bizottságban. Tavasszal tárgyalt a testület arról, hogy milyen átalakítások várhatók a mentőszolgálatnál, miként folyik a gazdasági stabilizáció a szervezetnél. Akkor ők is egyetértettek azzal, hogy a mentésirányítási központokat érdemes központosítani, mert ezáltal takarékosabban használják az eszközöket és munkaerőt. Mint mondta, ha előfordul, hogy az átszervezés kapcsán "irányítási, konkrét munkaszervezési hiányosságok merültek fel", akkor azt a mentőszolgálat vezetésének kell kivizsgálnia. "A politikának ilyen ügyekben nincs keresnivalója, legfeljebb arra hívhatja fel a figyelmet, hogy a mentőszolgálat vezetése vizsgálja meg az esetet" - tette hozzá. Szerinte a Horváth Zsolt által említett döntés-előkészítő, és -támogató rendszer beszerzése folyamatban van és ismeretei szerint már ősszel rendelkezésre fog állni.

Amúgy is napirenden van a mentésirányítás informatikai rendszerének uniós pénzből történő nagyszabású fejlesztése. Igaz, hogy a fejlesztés némi késedelmet szenvedett azért, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság egy korábbi pályázati kiírást nem talált megfelelőnek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem történik meg ennek a nagyon korszerű rendszernek a kiépítése 2010-re, összesen 11 milliárd forintból - mondta.

A minisztérium szerint a Fidesz nem tájékozódott

Az Egészségügyi Minisztérium közleményben reagált, miszerint az ellenzéki képviselő nem fordított elég figyelmet a tájékozódásra, hiszen 2006 novembere és decembere között a kormány 330 millió forintot fordított a 26 központ megfelelő színvonalú kialakítására. A fejlesztéseknek és a mentődolgozók lelkiismeretes munkájának köszönhetően az irányítás biztonságosan és kiszámíthatóan működik. A mentésirányítási központok naponta 4000-5000, éves szinten másfél millió segélyhívást fogadnak. Ennek a hatékony kezelése teszi szükségessé a rendszer minél magasabb fokú egységesítését.

Ez év második felében uniós forrásokból további 4,1 milliárd forintot fordítanak a mentésirányítás fejlesztésére. A szaktárca súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy egyesek politikai okokból, tényadatok nélkül, az állampolgárok a mentőkbe, a biztonságos betegellátásba és az egészségügyi ellátórendszerbe vetett bizalmát ily módon próbálják megingatni - áll a közleményben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.