Medvegyev aláírta a tűzszüneti megállapodást

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szombaton aláírta a kaukázusi fegyvernyugvásról szóló megállapodást.

Mint Natalja Tyimakova, az államfő szóvivője közölte, az aláírás tényét Medvegyev az orosz biztonsági tanács ülésén jelentette be, amelyen a grúz-déloszét konfliktust tekintették át. Miheil Szaakasvili grúz elnök pénteken írta alá a tűzszünetet. A megállapodástervezetet az Európai Unió nevében a soros francia elnökség terjesztette elő.

Dél-Oszétiában 2100-an, grúz oldalon 182-en haltak meg

Mihail Mindzajev déloszét belügyminiszter szerint a korábban becsült adatoknál - csaknem másfél ezer - jóval több a grúz agresszió dél-oszétiai áldozatainak száma. "Jelen pillanatban még nem teljesen világosak a számok. De az már teljesen világos, hogy az áldozatok száma meghaladta a 2100-at" - mondta a déloszét belügyminiszter újságíróknak. "Mind a mai napig találunk emberi maradványokat a felperzselt településeken" - monda a déloszét belügyminiszter az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

Tbilisziben szombaton az egészségügyi tárca vezetője közölt újabb adatokat a grúz oldal áldozatairól, amelyek szerint 182-en vesztették életüket a harcokban: 115 katona és 67 civil. A sebesültek száma 479, köztük 157 polgári személy - jelentette be Alekszandr Kvitasvili. A korábbi adatok grúz oldalon 175 halottról tettek említést.Hídrobbantás - Moszkva cáfol

A grúz belügyminisztérium szombati közlése szerint orosz katonák felrobbantottak egy vasúti hidat a grúz fővárostól, Tbiliszitől mintegy 45 kilométerre. Moszkva szinte azonnal cáfolta a grúz bejelentést. Mint Sota Utiasvili szóvivő elmondta, a hidat Tbiliszitől nyugatra, Kaszpi város térségében robbantották fel, "megbénítva a grúziai vasúti hálózatot". Független forrásokból nem lehetett megerősíteni a hírt.

Az orosz vezérkar Moszkvában szinte azonnal cáfolta a hídrobbantásról szóló grúz bejelentést. Anatolij Nogovicin vezérezredes, az orosz vezérkari főnök helyettese szokásos napi sajtóértekezletén azt közölte, hogy "az elmúlt 24 órában nem voltak harci cselekmények a grúz-abház és a grúz-déloszét konfliktusok körzetében, s az orosz csapatoknak nem voltak veszteségeik". Állítása szerint az orosz egységek jelenleg humanitárius akciókban vesznek részt túlnyomórészt. Nogovicin a hídrobbantást cáfolva leszögezte, hogy az orosz hadsereg nem hajt végre támadó akciókat.

A brit hírügynökség tudósítója szemtanúja volt, amint orosz páncélozott szállítójárművek és orosz katonák a szakadár Dél-Oszétiához közel fekvő Goriból pénteken a szóban forgó térségbe vonultak.

Az orosz vezérkar szombati közlése szerint Dél-Oszétia területén továbbra is tevékenykednek grúz fegyveres csoportok és orvlövészek. A déloszét belügyminiszter szombaton ugyancsak azt állította, hogy grúz katonák tűz alá veszik a békefenntartókat, illetve déloszét településeket lőnek.

A grúz környezetvédelmi tárca vezetőjének szombati közlése szerint a Borzsomi-szorosban, Grúzia délnyugati részén 40 hektárnyi erdő égett ki, s az erőfeszítések ellenére nem sikerült megfékezni a lángokat, amelyek hamarosan lakott településeket fenyegetnek. Az oltáshoz Törökország, Ukrajna, Örményország és Azerbajdzsán is segítséget ajánlott. Tbiliszi szerint az erdőtűz pénteken kapott lángra, miután orosz harci helikopterekről kilőtt lövedékek csapódtak be a körzetben.

Lavrov az orosz csapatok kivonásáról

Oroszország a biztonsági intézkedések életbe léptetésével párhuzamosan vonja ki csapatait Dél-Oszétiából - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton Szocsiban újságírók előtt. A kivonás befejezésének határidejét firtatató kérdésekre Lavrov csak annyit válaszolt: "a kivonás annyi időt vesz igénybe, amennyire szükség van rá. Ez nem csak tőlünk függ, mert folyamatosan szembe találjuk magunkat a grúz oldalon keletkező problémákkal". Lavrov közölte még: Dmitrij Medvegyev elnök utasította az illetékes hatóságokat, hogy kezdjék meg a pótlólagos biztonsági intézkedések bevezetését a hatpontos béketerv megvalósítása érdekében.

Lavrov emellett utalt arra: az orosz-grúz tűzszüneti megállapodás nem szabályozza azt, hogy az orosz békefenntartó csapatokat mikor és milyen számban kell kivonni a térségből, így az orosz erők addig maradnak Grúziában, ameddig kell.

A moszkvai diplomácia vezetője a Fekete-tenger partján lévő városban az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén vett részt. Az ezt követő sajtótájékoztatóján, amelyet a televízió is közvetített, Lavrov elmondta: Medvegyev utasítása alapján az orosz külügyminisztérium és a védelmi tárca folyamatosan egyeztet az ENSZ, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet illetékeseivel a nemzetközi közvetítők szerepvállalásáról, mindenekelőtt arról a nemzetközi gépezetről, amely - mint fogalmazott - az orosz békefenntartó erők tevékenységét hivatott megerősíteni.

A Medvegyev elnök utasítása nyomán kidolgozandó pótlólagos biztonsági intézkedésekről Lavrov kifejtette, azokat a biztonsági övezetben léptetik életbe, hogy "el lehessen kerülni azt, ami augusztus 7-ról 8-ra virradóra történt". (Azon az éjszakán Grúzia azzal az indokkal, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában, támadást indított szakadár tartománya ellen.)

Bush szerint Dél-Oszétia és Abházia Grúzia része

Dél-Oszétia és Abházia Grúzia része, vitának helye nincs - szögezte le George Bush amerikai elnök szombaton a Texas államban lévő crawfordi birtokán miután a nemzetbiztonsági tanácsadóival tárgyalt. Egyben üdvözölte azt, hogy Oroszország és Grúzia tűzszüneti egyezményt kötött egymással, ami egy "reményforrás". Ugyanakkor megjegyezte: most az a fontos, hogy Oroszország tartsa tiszteletben a fegyvernyugvási megállapodást, és vonja ki csapatait a térségből.

A crawfordi tanácskozáson részt vett Condoleezza Rice külügyminiszter is, aki egy nappal korábban még Tbilisziben tartózkodott. Rice az elnök birtokán ugyancsak az újságíróknak nyilatkozva azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió aggodalmai fokozódtak az orosz lépésekkel kapcsolatban. A washingtoni külügyi tárca vezetője is úgy vélte, hogy a grúziai konfliktust kizárólag a kaukázusi ország területi egysége alapján lehet rendezni, és az orosz csapatoknak "gyorsan" meg kell kezdeniük a kivonulást.

Ezzel egy időben Londonban David Miliband brit külügyminiszter is üdvözölte az orosz-grúz tűzszüneti megállapodást, és ő is azt tartotta fontosnak, hogy az egyezményben foglaltakat a felek minél előbb és teljes mértékben valósítsák meg. Miliband leszögezte azt is, hogy az orosz agresszió Grúziában, és elfogadhatatlan Moszkva fenyegetése a vele szomszédos országokkal, például Lengyelországgal szemben, mert az ilyen magatartás a független országok nemzeti szuverenitása és területi épségük tiszteletben tartása ellen irányul.

A grúzok megbüntetnék az abház és a déloszét vezetőket

A grúz hatóságok büntetőeljárást kezdeményeztek a szakadár területek, Dél-Oszétia és Abházia vezetői, Eduard Kokojti és Szergej Bagaps ellen - jelentették be szombaton Tbilisziben. Temur Jakobasvili, a reintegrációs kérdésekért felelős grúz államminiszter sajtóértekezletén azt hangsúlyozta, hogy Kokijtit és Bagapsot "el fogják ítélni az emberiség és a lakosság elleni bűneikét". A miniszter közlése szerint éppen hogy csak most kezdődik Grúzia területi egysége helyreállításának folyamata.

Jakobasvili segélyezési kérdéseket is érintett a RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint, s jelezte hogy egyelőre még folynak a tárgyalások az orosz féllel egy humanitárius folyosó kialakításáról a chinvali területen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.