A viharban ketten meghaltak egy zenei fesztiválon Szlovákiában

Súlyos károkat okoztak a Szlovákia nyugati végein végigsöprő éjszakai viharok, egy ifjúsági koncertfesztiválon, a Hardfeszten két embert a letört faágak zúztak halálra.

A Pöstyénhez (Piestany) közeli Jaslovské Bohunicén pontban éjfélkor csapott le a tomboló szélvihar és a jégeső a zenei fesztivál résztvevőire. A szabadtéri színpad és a szomszédos sátortábor térségében álló fák letört ágai olyan váratlanul zuhantak rá az emberekre, hogy két fiatal a helyszínen szörnyethalt, egy embert pedig súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani.

A kétnapos fesztivált félbeszakították, a résztvevőket kimenekítették, a tervezett hangversenyek elmaradnak, így a sztárvendég, az amerikai punk-hardcore, a Casualties sem tartja meg hangversenyét. A helyszínt egy szemtanú elhagyott csatatérhez hasonlította, ahol hangszerek, műszaki berendezések roncsai hevernek a kidőlt fák ágaik között.

A hasonló nyári fesztiváloknak Szlovákiában az idén már több áldozata is volt. Egy másik fesztiválon a közelmúltban két ember halt meg, a Topfesten pedig két fiatal rajongó a vízbe fulladt.

A szombatra virradó éjszaka tomboló viharok Trencsén térségében okozták a legnagyobb károkat. A szél háztetőket sodort le, fákat, reklámtáblákat döntött ki, megrongálta a felsővezetéket, egyes hegyvidéki településeket iszappal árasztott el a lezúduló áradat.

Komoly károk keletkeztek Nagyszombat megye (Trnava) több városában, Pöstyénben (Piestany), Galgócon (Hlohovec), s a megye magyarok lakta déli részein, Galántán, Dunaszerdahelyen, nemkülönben a környező falvakban.Lengyelországban hárman haltak meg

Legkevesebb három ember halálát követelte Lengyelországban péntek óta az ítéletidő, és több tucatnyira rúg a sérültek száma - jelentette szombaton a lengyel televízió. A heves viharok, esők és jégesők különösen az ország déli és középső részén okoztak súlyos károkat, több száz épület megrongálódott, több ezer fa kidőlt, a tűzoltóknak mintegy kétezer esetben kellett kivonulniuk.

Kalinában életét vesztette egy férfi, amikor nyaralójára zuhant egy kidőlő fa. Rusinowicéban egy 20 éves nőt sebeztek halálra a tető lehulló darabjai, a lódzi vajdaságban pedig halálos áramütést szenvedett egy asszony, amikor egy szél által leszakított villanyvezeték ráesett.

A kidőlt fák sokhelyütt elzárták az utakat és a vasúti pályát. Czestochowa mellett egy heves széllökés lelökött az útról egy autóbuszt, két utas megsérült. Az ország középső részén villámcsapások miatt mintegy száz fa kidőlt.

A dél-ausztriai Karintia tartományban szombatra virradóra rekord mennyiségű csapadék hullott, kőomlások és földcsuszamlások utakat zártak el, a Gail és a Gurk folyók vízszintje veszélyesen megemelkedett, de egyik sem lépett ki medréből. Hermagor térségében a rengeteg csapadék miatt megteltek a vízelvezető csatornák, amelyekből az utcákra folyt a víz.

Az észak-olaszországi Udine tartományban, Digano mellett egy hirtelen megáradt patak elöntötte öt vakációzó osztrák vendég autóját, akik a kocsi tetejére menekültek, ahonnan katonai helikopter mentette ki őket, sértetlenül.

Horvátországban helyenként tornádó pusztított

Zivatar, jégeső, helyenként tornádó sújtotta szombatra virradóra Horvátország északnyugati területeit, Krapina és Zagorje megyékben. Klanjec térségében a tornádó mintegy 30 háztetőt szakított le, a legnagyobb károkat Hum Na Sutli településen okozva - jelentette a horvát állami riadóközpont. A heves szélviharok több helyütt villanyvezetékeket szaggattak le, egész térségeket fosztva meg a villanyáramtól. Tűzoltóbrigádok távolítják el az utakra dőlt fákat.

Az elmúlt két hónapban már a hetedik alkalommal csapott le a vihar Zagorje térségére, súlyok károkat okozva házakban, istállókban, közművekben és a termésben, különösen a szőlőkben. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.