Eger: Gój Motorosok és kazah orvosok

Traktorok helyett egyetlen markológép, a beharangozott több mint száz Gój Motoros helyett ötven jelent meg tegnap délután Egerben, ahol öt órától Szíki Károly volt egri színész vezetésével úgynevezett kormányváltó nemzetgyűlés kezdődött a színház előtti téren, majd egy órával később a bazilika előtt az úgynevezett kórházvédők tartottak tiltakozó nagygyűlést.

- Több itt az újságíró, és a titkosszolgálati megfigyelő, mint a tüntető - jegyezte meg az egyik résztvevő a magát kormányváltó nemzetgyűlésnek nevező százfős csoportot szemlélve. "Dobó népe nem adja fel, míg az ellenség el nem takarodik", valamint "Elvtárs, a csákányt Gyurcsányba vágd!" feliratú táblák jelezték tegnap a helyszín hangulatát, a Gój Motorosok szóvivője pedig imájában a szocialisták számára hurokért fohászkodott.

Ennél szolidabb hangulatban kezdődött egy órával később a kórházvédő nagygyűlés, ahol már csaknem félezres tömeg gyűlt össze. Az előzetes ígéretekkel ellentétben az orvosok és ápolók csak akkor viseltek fehér köpenyt, amikor mintegy a rendezvény csúcspontjaként a bazilika lépcsőjére szólították őket. Az esemény szószólója elsőként az egri polgármestert és alpolgármestert, majd rögtön utánuk a Gój Motorosokat köszöntötte. Ez utóbbiak a kórház privát működtetésbe adása elleni tiltakozásul körbemotorozták a várost, majd a Markhot Ferenc Kórház előtt megállva demonstratív módon bőgették járműveiket.

A bazilika előtti téren a tiltakozó demonstrációk ismert alakjai voltak a szószólók. Szabó Pál, a "kórházvédő bizottság" elnöke arról beszélt: erkölcsi, elvi és emberiességi okok vezérlik a tüntetést. Mánya Kristóf, egri orvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára az orvosok és a nővérek hűségét, állhatatosságát emelte ki, azt, hogy kitartanak az intézmény mellett. Pócs Alfréd sebészfőorvos bejelentette: kazah orvoscsoportot látott vendégül a napokban, akik megígérték, ha meg kell védeni az egri kórházat, repülőre szállnak, és segítenek. Nagy Attila debreceni orvos - aki az országban az elsők között tagadta meg annak idején a vizitdíj beszedését - azt ígérte: augusztus 20-a után Debrecenben minden héten tartanak demonstrációt az egészségügy védelmében.

A tegnapi egri tüntetésen a megyei kórház önkormányzati tulajdonban tartását követelőket támogatásáról biztosította Habis László egri polgármester, valamint Papp Lajos nyugállományú szívsebész.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.