Újabb baloldali elnököt iktattak be Latin-Amerikában

Paraguayban pénteken letette a hivatali esküt a szegények püspökének is nevezett Fernando Lugo, s ezzel egy újabb latin-amerikai ország élére került baloldali irányzatú politikus.

Lugo ígéretet tett arra, hogy megszünteti a korrupciót és a szegénységet, amelyről elhíresült az ország az eddigi kormánypárt, a Colorado Párt hat évtizedes uralma alatt.

"Paraguay ma szakít a korrupcióval és a nagybirtokosok uralmával jellemzett múlttal... a paraguayi társadalom átalakítása nem lesz könnyű, de nem lehetetlen" - mondta az egykori katolikus püspök.

Reformterveit jobb- és baloldalról is akadályok kísérik, és az országot a káosz veszélye is fenyegeti. Földnélküli parasztok, akik már önhatalmúlag nekifogtak a nagybirtokok kisajátításának, a héten azzal fenyegetőztek, hogy sokkal nagyobb arányban folytatják a földfoglaló inváziót.

Jobbról a Colorado Párt elemei támasztanak nehézségeket, mivel az állami intézmények jó része még az ő kezükben van, s az ő pártjukon állnak a lakosság alig egy százalékát kitevő nagybirtokosok, akiknek a földek 77 százaléka van a tulajdonukban. Olyan hírek is elterjedtek, hogy a távozó kormány jó előre megpróbálta aláásni az új hatalmat azzal, hogy szándékosan hagyta kifogyni az üzemanyag- és gyógyszerkészleteket.

Az ünneplő tízezrek részvételével lezajlott beiktatási ceremónián jelen volt kilenc államfő és a spanyol trónörökös is, valamint közel száz más külföldi küldöttség.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.