Majmok a gépeknél - Modeselektor a Szigeten

Jött két német arc hatalmas vibráló majomfejjel és elvetemült basszusaival leigázta az A38 színpad számonként rohamosan gyarapodó közönségét.

Az IDM és glitch elemekre építő elektronika egyre mélyebbre fúrja magát Berlin legendássá váló klubjaiban, végképp eltörölve a „ha német, akkor minimal” sztereotípiát az elektronikus zenében. Az egyik ilyen kiadó a technó csaj, Ellen Allien féle Bpitch Controll, ahol a Modeselektor páros kiadványai is otthonra leltek. Két nagylemez, név szerint a 2005-ös Hello Mom! és a 2007-es Happy Birthday! óta gondozza őket Ellen.

A buli egy gyors nyereményjátékkal indult. A38-as kiadványokat dobáltak szét azok között, akik például tudták az egyik tag nevét és elég gyorsan tudtak reagálni. Eközben Gernot Bronsert and Sebastian Szary már ott toporgott a színpad szélén, fejben már a hangszerekre hangolva, ami ugyan élő volt, de fontos megemlíteni a szoftveres megoldások dominanciáját, amelyeket ők fejlesztettek ki maguknak. Pultjuk mellett készülődött az állandó VJ és egyben a multimédiás installációs projektjeik vizuál felelőse: Pfadfinderei, aki minimalista, de szuggeszzív képsoraival tökéletes kísérője volt a páros zenéjének.

Mikor végre ők léphettek a középpontba, masszívan belevágtak a közepébe, nem volt bemelegítés vagy pihentető lankadás, szerencsére egy szusszanásnyi időt sem hagytak arra, hogy véletlenül is elkalandozzon bárki figyelme az este folytatása felé vagy esetleges alternatív időtöltésekre. Érdemes volt végighallgatni az egész programot, mert csak trükkös, technikás dallamok követték egymást hangsúlyos hip-hop ütemekkel. Ezek egyébként egyedivé varázsolják a hangzásukat, amit legnagyobb rajongójuk, Tom Yorke is büszkén promótál, amint alkalma nyílik rá.

Nyár elején Apparat is Budapesten járt, megnyitva ezzel az utat a Bpitch Controll és a Shitkatapult előadóinak és csak remélhetjük, hogy a hullám nem áll meg a barát kiadópáros két első zászlóvivőjével.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.