Síita zarándokok haltak meg több merényletben Irakban

Legkevesebb 25 síita zarándok vesztette életét az elmúlt huszonnégy óra lefogása alatt, és több tucatnyian megsebesültek Irakban több pokolgépes merényletben.

Csütörtök este a Bagdadtól délre lévő Iszkandaríjában 22 síita hívő meghalt, és legkevesebb 73-an megsebesültek egy kettős öngyilkos merényletben, amelyet két nő hajtott végre. A merénylők testükre erősítették a pokolgépeket, és ötperces időeltéréssel működésbe hozták őket.

A zarándokok Kerbela szent városába igyekeztek, a 12. síita imám, a messiásként tisztelt Mohammed al-Mahdi születésének az ünnepére, amelyet vasárnap tartanak. Kerbelába a hét végére nemcsak Irakból, hanem Iránból és más muzulmán vallású ázsiai országokból is síita hívek tömegeit várják. Hivatalos közlés szerint az iraki rendőrség és hadsereg felkészült az emberáradat fogadására. Mintegy 40 ezer fegyverest, köztük 2 ezer nőt mozgósítottak.

Péntek reggel Bagdadban az előző esti merényletek nyomán életbe léptetett szigorú biztonsági intézkedések és a biztonsági erők létszámának látványos megnövelése ellenére újabb pokolgépes merényletet hajtottak végre egy Kerbelába zarándokokat szállító busz ellen. Legkevesebb egy zarándok meghalt, tíz másik megsebesült.

Iszkanderíja az úgynevezett "halálháromszög" területén fekszik. Ebben a térségben az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat már jó ideje merényleteket követ el síiták ellen. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.