Az oroszok fürtös bombát használtak Grúziában

Fürtös bombákat is bevetett az orosz légierő az elmúlt napokban a Grúziában végrehajtott légitámadásai során - állította a Human Rights Watch emberi jogi szervezet pénteken Tbilisziben.

Miheil Szaakasvili grúz elnök ma aláírta a tűzszüneti megállapodást. Később azonban bejelentette, hogy tudomása szerint orosz harckocsik tartanak két újabb város felé Grúzia középső részén, folytatva az ország megszállását.

Az orosz elnök ígéretet tett a Grúziával kötött tűzszüneti egyezmény aláírására és az orosz csapatok visszavonására - jelentette be a francia elnök hivatala. Nicolas Sarkozy előzőleg telefonon beszélt Dmitrij Medvegyevvel. Oroszországra nemzetközi nyomás nehezedik, mindenekelőtt az Egyesült Államok részéről, hogy vonja ki csapatait Grúziából, ahová azután vezényelte őket, hogy Tbiliszi a múlt héten erővel próbálta meg helyreállítani a szakadár Dél-Oszétia feletti ellenőrzést.

A grúz államfő a tűzszünetet Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter társaságában jelentette be a tbiliszi elnöki palota előtt. És bírálta az oroszokat, mert szerinte a hadseregük még mindig megszállva tartja Grúzia területének egy jelentős részét. Rice követelte az orosz csapatok haladéktalan kivonását.

Szaakasvili nem akar lemondani grúz területről, és nem fogadja el a két szakadár tartomány, Abházia és Dél-Oszétia elszakadását. A grúz elnök bírálta az európai országokat is, mert szerinte azok nem reagáltak kellő eréllyel Grúzia orosz megszállására.Eközben a Human Rights Watch emberjogi szervezet bejelentette, hogy tudomása szerint Oroszország RBK-250 típusú fürtös - más néven kazettás - bombákat vetett be a Gori és Rujszi települések elleni támadásaiban, a szakadár Dél-Oszétia határának közelében. A HRW a bombázások túlélőinek, valamint orvosoknak és katonáknak a beszámolóira alapozta állítását, és állítása szerint videofelvétellel is rendelkezik az egyik szóban forgó akcióról.

A fürtös bombák válogatás nélkül ölnek, és alkalmazásukat az államok többsége tiltja - hangsúlyozta Marc Garlasco, a HRW katonai szakértője. A szervezet azt követeli Oroszországtól, hogy vegyen részt a fürtös bombák bevetése nyomán a térségben szétszóródott és még fel nem robbant kisebb bombák és lövedékek hatástalanításában.

A grúz erők múlt pénteken támadást indítottak a szakadár déloszét terület központja, Chinvali ellen, s erre válaszul küldött csapatokat Dél-Oszétiába, majd belső grúz területekre is Moszkva, a polgári lakosság és békefenntartói megoltalmazására hivatkozva.

A HRW adatai szerint a keddi bombázásokban 11 ember meghalt Grúziában, köztük egy holland újságíró. Orosz katonai források tagadták kedden, hogy légitámadást indított az orosz hadsereg Gori ellen.

Egyetlen kazettás bomba több száz robbanószerkezetet képes szétszórni futballpálya méretű területen. A kis bombák egy része nem robban fel azonnal, és még évekig, jóval a fegyveres konfliktusok lezárulása után is képesek súlyos sérülést vagy akár halált okozni.

Május végén Dublinban több mint 100 ország képviselője megállapodást írt alá a kazettás bombák betiltásáról, amelyben a részes államok vállalták, hogy nyolc éven belül megsemmisítik készleteiket. Oroszország nem csatlakozott az egyezményhez.Goriban már nincsenek orosz katonák

Egyetlen orosz katona sem látható Gori központjában, ugyanakkor számos orosz harckocsi állomásozik egy támaszponton a grúziai várostól néhány kilométerre. "Nincsenek katonáink a városban. Mindannyian a városon kívül vannak, hogy megakadályozzák a fosztogatók bejutását" Goriba - erősítette meg Igor Konocsenkov ezredes, a helyi orosz erők helyettes parancsnoka a francia hírügynökség tudósítójának személyes tapasztalatait.

A tudósító helyszíni jelentése szerint nagy számú harckocsit és páncélozott harcjárművet vontak össze egy támaszponton a Chinvaliból, Dél-Oszétia fővárosából Goriba vezető úton. A szellemvárosnak tűnő Goriban néhány száz helyi lakos gyűlt össze két belvárosi téren és humanitárius segélyre vár. Eközben a grúz belügyminisztérium pénteken cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint orosz katonák nyomulnának előre Kutaiszi felé.

Sota Utiasvili, a tárca szóvivője rendkívüli sajtóértekezletén közölte: az orosz erők - akárcsak előző nap - Zugdidiben, Szenakiben és Goriban tartózkodnak. Hozzátette, hogy a grúz hatóságok rendelkezésére álló információk szerint az orosz csapatok nem szándékoznak sem Kutaiszi, sem Tbiliszi felé vonulni.

Az orosz vezérkar pénteken bejelentette, hogy Szenaki grúz város közelében hatalmas, amerikai gyártmányú fegyvereket rejtő raktárra bukkantak. Moszkvának nincs értesülése arról, hogy az Egyesült Államok humanitárius vagy katonai jellegű rakományokat szállít Grúziának. a vezérkari forrás hozzátette, hogy az utóbbi 24 órában nem volt tűzharc Grúziában.

Bush megfélemlítéssel vádolja az oroszokat

Grúzia megfélemlítésével vádolta Oroszországot pénteken George Bush amerikai elnök, és ismételten támogatásáról biztosította Grúziát. A texasi szabadságára induló elnök hangsúlyozta, hogy "Amerikának nem érdeke a konfliktusos viszony Oroszországgal, és Oroszországnak sem érdeke a konfliktusos viszony Amerikával". Hozzátette azonban: "Az utóbbi napokban tett lépéseivel Oroszország rontotta hitelét és a szabad világ nemzeteihez fűződő viszonyát. Az erőszakos fellépés és a megfélemlítés nem elfogadható módja a külpolitikának a XXI. században."

Románia beismerte: szállított fegyvereket Grúziának

Románia szállított gyalogsági fegyvereket és lőszert Grúziának - erősítette meg pénteken a román külügyminisztérium a Mediafax hírügynökségnek. A szaktárca szerint a fegyverszállítás az ENSZ Alapokmányának és az Európai Unió fegyverexportra vonatkozó szabályainak a tiszteletben tartásával történt.

Szergej Bagaps, Abházia elnöke csütörtökön közölte, hogy a Kodori-szorosban lévő grúz katonai raktárakban nagy mennyiségben találtak fegyvert, egyebek között amerikai és román gyártmányúakat.

Egy német család autóját lőtték Grúziában

Golyózáport zúdítottak fegyveresek egy négytagú német család autójára Grúziában, a lövöldözésben a szülők és a gyerekek is megsebesültek, az anya súlyosan - közölte pénteken a Der Spiegel című német hetilap internetes kiadásában. Az esetről, - amely még kedd este történt - a schleswig-holsteini család feje számolt be. Mint elmondta, a Fekete-tenger partjáról igyekeztek a fővárosba, Tbiliszibe, amikor Gori mellett, a szakadár Dél-Oszétiától néhány kilométerre ismeretlen támadók tüzet nyitottak az Opel Omega márkájú gépkocsira, amelyben ültek.

Valósággal szitává lőtték az autót - mondta a családfő, akit több golyó eltalált. Az egyik a tüdejét érte, ezért megműtötték. Grúziai születésű felesége még súlyosabban megsérült, őt több mint egy tucatnyi lövedék találta el, de az élete nem forog veszélyben. A lübecki pár két kisgyermeke, - egyikük egyéves, a másik három évvel idősebb - könnyebb sérülésekkel átvészelte a támadást. A családfő azt mondta, a támadók nem viseltek egyenruhát. Szerinte azokhoz az irreguláris déloszét alakulatokhoz tartozhattak, amelyek az orosz katonai győzelem, a grúz visszavonulás után benyomultak Gori térségébe. A férfi azt mondta, a harcok kitörése után megpróbálta a fővároson keresztül kimenekíteni a Fekete-tengernél nyaraló feleségét és gyerekeiket Grúziából, miután nem volt náluk az útlevelük, és ezért Törökországon keresztül nem tudták elhagyni az országot.

A német külügyminisztérium megerősítette, hogy két német állampolgár megsebesült, és kórházba került Grúziában, de elzárkózott attól, hogy további részleteket közöljön az esetről.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.