Két nap örökségünk nyomában

Reneszánsz emlékből viszonylag kevés van nekünk, s az is többnyire darabokban, részletekben, de látnivaló azért lesz az idei Örökségnapokon is, szeptember 20-21-én. Sőt, mint Kertész Margittól, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársától megtudtuk, jóval több is, mint tavaly, amikor a hazai szocreál emlékeit állították reflektorfénybe. Csak az újonnan jelentkezett települések száma 126, az öszszes részt vevő településé pedig több mint 400. Még a környező országokból is jelentkeztek magyar vonatkozású emlékekkel, így idén is lesznek ausztriai, romániai, szlovákiai, sőt lengyelországi helyszínek.

Magyarországon 1995 óta rendezik meg a "nyitott kapuk" napjait, mindig szeptember harmadik hétvégéjén, s mindig valamely megadott tematika köré szervezve, amelytől persze el lehet térni. Idén a reneszánsz ez a témakör, de természetesen sok minden más is látható lesz, például atomenergetikai, villamos energetikai épületek is, amelyek ugyan elég távol állnak a reneszánsztól, de már hagyományos részt-vevői s igen látogatott helyszínei az Örökségnapoknak. S ami a reneszánszt illeti: fontos helyszín lesz az esztergomi Bakócz-kápolna, míg Pécsett a reneszánsz kőtár, Ozorán Zsigmond király hadvezérének, Ozorai Pipónak a vára várja az érdeklődőket.

De más évfordulók nyomán is lesznek programok, például több lakóépület féltett Lotz Károly-falfestményét mutatja meg a Lotz-évforduló kapcsán. Zala György születésének százötvenedik évfordulóján pedig két séta is lesz a Hősök terére.

Minden évben a Sándor-palota fogadja a legtöbb látogatót, 7-10 ezer embert. Idén talán mérséklődik ez a szám, hiszen már az augusztusi hétvégeken is be lehet menni a köztársasági elnöki palotába. Megnyílik a vendégek előtt a Roosevelt téri belügyminisztériumi palota, a Külügyminisztérium Bem téri épülete, valamint a Pollack Mihály téri Festetics-palota is. Kőszegen egy magánszemély nyitja meg barokk lakóházát. A budapesti Szervita téren pedig utolsó sétát tehetünk a volt OMFB-székházban, melynek a helyére nemsokára Zaha Hadid buborékja épül. Nagy tematikus séták, buszozások, kocsikázások is lesznek. Gyalogolhatunk például az egykori Csepel Művek területén és a "nyóckerben" is (ahol egy fiatal társaság, a Beyond Budapest kalauzol), buszozhatunk Észak-Tolna nevezetességei közt, és lovaskocsizhatunk a domaszéki tanyavilágban.

Mivel épp ekkor rendezik meg a szakrális művészetek hetét is, s ennek egyik záróeseményét, a templomok hosszú éjszakáját, így sok templom is bekerül a programba, s most turistaként, vezetéssel nézhetjük meg őket. Például a budapesti Belvárosit, amelyben csodás reneszánsz emlékek is láthatók. Hasonlóképp csatlakoznak programjaikkal a kultúrházak és a művelődési házak is.

Az Örökségnapok európai rendezvény, melyet a kontinens 48 országában ünnepelnek szeptemberben (a hónap különböző napjain, sőt van, ahol egy egész héten át). Idén összesen 660 helyszínen és további 200 sétaúton lesz módunk gyakorolni a hazaszeretetnek ezt a szolid, nemes formáját.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.