Bárándy Gergely az APEH-et bírálja

Nem minden tekintetben felel meg az APEH vagyonosodási vizsgálata a jogállamiság elveinek - állítja a pénzügyminiszterhez benyújtott írásbeli kérdésében Bárándy Gergely szocialista parlamenti képviselő. A politikus ezért arra kéri a minisztert, hogy a tapasztalatok értékelése után gondolják újra a vagyongyarapodási eljárást és annak jogszabályi környezetét is.

A politikus elmondta: a közelmúltban többen felkeresték, és vélelmezett jogsértésekről számoltak be. Jogászként maga is úgy véli, hogy a vizsgálatokat az adóhatóság esetenként az általános jogelvekkel ellentétes módon folytatja le. Például a bizonyítási teher megfordulása szerinte alkotmányossági szempontból erősen kifogásolható, s erősen aggályos az is, hogy az APEH visszamenőleg állapít meg kötelezettségeket.

Bárándy nem vitatja, hogy a hatóság kételkedhet, csakhogy akkor neki kellene felvonultatnia a bizonyítékokat. Ugyanakkor jogászként elfogadhatónak tartaná, ha törvényben rögzítenék a magánszemélyek közötti ügyletek szabályait, és azokat később számon kérnék. Más kérdés - tette hozzá -, hogy efféle rendelkezéseket hozni nem lenne túl szerencsés lépés.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.