Örömzene Nyíregyházán

Dalosoktól lesz hangos Nyíregyháza augusztus 15. és 21. között: immár hetedik alkalommal rendezik meg a nyírségi megyeszékhelyen a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált, vele párhuzamosan pedig a VI. Nemzetközi Karvezető Mesterkurzust.

Másfél tucat kórus - ezer énekes, köztük csaknem hétszáz külföldi - vesz részt a nyíregyházi rendezvényen, a hazai fellépőkön kívül német, japán, orosz, izraeli, görög, spanyol és holland énekkarok. Nyíregyháza neve ismerősen cseng a zenei életben: köszönhető ez a Cantemus kóruscsaládnak, amely a világ számos országában szerepelt sikerrel. Alapítója, vezetője Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, aki érdeklődésünkre elmondta: az idei programot úgy állították össze, hogy a fesztivál résztvevőivel több alkalommal is találkozhasson a nyíregyházi, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közönség.

A koncertek sorát a Banchieri Énekegyüttes nyitja a nyíregyházi református templomban. Augusztus 17-én Vállajon, Tiszadadán, Gávavencsellőn, Nyírbátorban és Nyírbogáton adnak koncerteket a kórusok. 19-én a tokaji zsinagógában is fellépnek.

Augusztus 18-án, hétfőn este nyolckor azonban minden kórus visszatér Nyíregyházára: a Kossuth téren saját folklórjukkal ismertetik meg a hallgatóságot. Immár hagyomány az augusztus 20-i gála, amelyet a Bujtosi Szabadidő Csarnokban tartanak. A fináléban együtt énekelnek, a szervezők által előre kiválasztott négy darabot adják elő. Szabó Dénesék az idén Daróczi-Bárdos Tamás, Bárdos Lajos, Kocsár Miklós és Szörényi Levente egy-egy kompozíciójának kottáit küldték el a résztvevőknek.

Habár ez egy fesztivál, azért a verseny sem marad ki belőle. A díjak odaítéléséről zsűri dönt.

A fesztivállal párhuzamosan zajló mesterkurzust külföldi karmesterek kifejezett kérésére indította el Szabó Dénes, aki rendszeresen tart kurzusokat külföldön - leggyakrabban Japánban. Idén Angliából, Törökországból, Japánból és Magyarországról összesen tizenöt karvezető érkezik, akik kivételes megtiszteltetésnek tartják, hogy a világhírű Cantemus gyermekkórussal és a Pro Musica leánykarral gyakorolhatnak. A nyíregyházi dalosok megtanultak a karmester minden rezdülésére azonnal reagálni, ugyanakkor az egyes darabokat önállóan is el tudják énekelni, vagyis akárki akármit vezényel előttük, tökéletes hangzást és sikerélményt nyújtanak.

Hogy mi a trükk? A karmesterek nem tudják, hogy amint Szabó Dénes egy előre megbeszélt, "titkos jelet" ad a gyerekeknek, ők abban a pillanatban elkezdenek úgy énekelni, ahogy az illető karmester vezényel. Voltak már meglepetések emiatt. A hallgatók házi feladatot is kapnak, amit nagyon komolyan vesznek. Az itt tanultakról a mesterkurzus nyilvános záróhangversenyén adnak számot augusztus 21-én.

Még egy érdekesség a japánok és a magyarok kapcsolatáról: évente megrendezik a Kocsár-versenyt, amelynek zsűrijébe Szabó Dénest és Kocsár Miklós zeneszerzőt is meghívják. A szeptemberben 75. születésnapját ünneplő mester eddig húsznál több darabot írt a Cantemus kórusnak, de sok mű készült megrendelésre japán kórusoknak is. A versenyen csak az ő dalait éneklik. A csúcspont pedig az, amikor Szabó Dénes a japán összkórust vezényli. Próba nélkül, hibátlanul - hatalmas sikerrel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.