Visszalépett egy nagyberuházó

A kormányszóvivő szerint a Fidesz az oka annak, hogy az indiai gumiipari társaság, az Apollo Tyres Ltd. úgy döntött, visszavonja a gyöngyösi 200 millió eurós beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak; ezt Daróczi Dávid közölte.

"Amit a Fidesz szétrombolt pártpolitikai érdekekből, azt a kormány megpróbálja újraépíteni az ország érdekében" - fogalmazott Daróczi Dávid azt követően, hogy a társaság nyilvánosságra hozta döntését.

A szóvivő szerint a kormány az új helyzetben arra törekszik, hogy megfelelő helyet találjon Magyarországon, ahol befogadnak egy 900 új munkahelyet teremtő, 200 millió eurós, zöldmezős beruházást, de - mint mondta - kemény tárgyalásokra számít azután, hogy az Apollo Tyres vezetői azzal indokolták döntésüket, nem mennek oda, ahol nem szívesen látják őket.

Daróczi Dávid a kecskeméti Mercedes beruházásra emlékeztetett, ahol jó példának lehet tekinteni az együttműködést a kormány és a fideszes városvezetés között. Úgy vélte, ha a pártos csatározások helyett az emberek érdekeivel törődik a politika, akkor sikeresen lehet harcolni a régió többi országaival.

"Ezzel szemben a gyöngyösi Fidesz viselkedése az elrettentő példa, hiszen Magyarország egyszer már győzött, de most újra meg kell mérkőznie például Szlovákiával és Lengyelországgal - fogalmazott a kormányszóvivő.

Az Apollo Tyres Ltd. ma közölte, hogy visszavonja a gyöngyösi beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon, vagy más európai országban. A társaság közleménye hangsúlyozza, hogy a vállalat döntésével szükségtelenné válik a beruházással kapcsolatban kiírni tervezett, a helyi lakosságot feltételezhetően megosztó népszavazás is. E kezdeményezés célja a projekt megvalósításának megakadályozása volt, "olyan indokok alapján, melyeknek semmi közük az Apollo Tyres által is alkalmazott modern abroncsgyártási módszerek és szigorú szabványok mai realitásához" - olvasható a dokumentumban.

A Fidesz május 30-án jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a gumiabroncsgyár építése ellen. Tatár László, a párt önkormányzati frakciójának vezetője akkor azzal érvelt: Gyöngyös és a Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyező forrást.

Az Apollo Tyres Ltd. a mai közlemény szerint arra kéri a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséget (TDH), hogy jelöljön meg olyan alternatív helyszíneket, ahol az Apollo Tyres hatékonyabban mutathatná meg az általa alkalmazott technológiákat, gyártási rendszereket és eljárásokat, miközben a régió lakossága is teljes mértékben részesülhetne a beruházás előnyeiből. Az Apollo Tyres ezzel egy időben megkezdi a céljainak megfelelő alternatív európai helyszínek felkutatását is.

Az Apollo Tyres 200 millió euró értékű beruházása megvalósítását ez év januárjában jelentette be Újdelhiben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök indiai üzletemberekkel folytatott tárgyalásait követően. Az üzemben a korábbi tervek szerint az első szakaszban évi hétmillió gumiabroncsot gyártanának. Az AT a Magyarországon gyártott termékeit az európai piacon eladásra kínált személyautókra és terepjárókra szánta.

Podolák György, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának MSZP-s elnöke úgy reagált: helyi szinten már beérett az orbáni ártó politika és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke "a minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek politikáját folytatja".

Közleményében úgy fogalmazott: a Fidesz beruházás ellenes politikáját Orbán Viktor hirdette meg.

Az MSZP azon dolgozik, hogy minél több beruházást vonzzon az országba, példaként a kecskeméti Mercedes-gyár építését említette a szocialista politikus.

"Ártalmas és álságos a Fidesz politikája azért is, mert miközben ráolvasásszerűen sokszázezer munkahely teremtéséről beszélnek, addig megakadályoznak egy közel ezer embernek munkát adó, vagyis ezer család megélhetését biztosító beruházást" - írta közleményében Podolák György.

A Fidesz gyöngyösi elnöke visszautasította azokat a vádakat, hogy népszavazási kezdeményezésük miatt állt el gyöngyösi beruházásától az Apollo Tyres; szerinte a legfőbb ok az volt, hogy Gyöngyös városa az ipari parkban nem rendelkezett a beruházás megvalósításához szükséges 41 hektárnyi területtel - közölte.

Mindez azt jelenti, hogy a város szocialista vezetése igaztalanul próbálja a Fideszre hárítani a kudarc miatti felelősséget - tette hozzá.

Tatár László elmondta: a környezetszennyező beruházás elmaradását nem személyes politikai sikerének tarja a Fidesz. Pozitív előnyeit a Mátraalja lakossága és a térségbe érkező turisták fogják élvezni.

Egyben bebizonyosodott, hogy a többségi szocialista önkormányzati frakció nem kényszerítheti rá akaratát a térség lakosságára.

Annál is inkább mert a város szocialista vezetése nem tett eleget a környezeti hatásokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségének - mondta Tatár László.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.