Fidesz: fel kell bontani a HospInvest szerződését

Eljött az ideje, hogy a hevesi megyegyűlés felbontsa az egri kórház működtetéséről szóló, a HospInvesttel kötött szerződést, mert a cég nem tudja biztosítani a működtetéshez szükséges személyi feltételeket - mondta szerdán Egerben a megyegyűlés Fidesz-frakciójának vezetője.

A 150 aktív orvos közül ugyanis 120 nem kíván a HospInvesttel együtt dolgozni, így csupán a sebészeten és a szülészeten áll rendelkezésre a megfelelő létszám a szerződésben meghatározott szeptember 1-jei határidőig - közölte Tatár László. Ugyanakkor törvény rendelkezik arról, hogy egy súlyponti kórháznak milyen osztályokat kell működtetnie; a kialakult helyzetről levélben tájékoztatta a frakció Bodnár Judit regionális tiszti főorvost - tette hozzá. A politikus elmondta: a tiszti főorvost arra kérték, hogy a népegészségügyi szolgálat csak akkor adja ki a HospInvest számára a működési engedélyt, ha azzal nem kerül veszélybe a megyében a biztonságos betegellátás.

A sajtótájékoztatóra azt követően került sor, hogy a HospInvest alelnöke korábban közölte: az intézmény 1200 aktív dolgozója közül 721-en szerződtek a HospInvesttel, illetve be is mutatta a később közjegyző által is hitelesített munkaszerződéseket. Hozzáfűzte, hogy az intenzív toborzásnak köszönhetően további 150 kívülről érkező szakképzett dolgozó vállalná a munkát Egerben. Mindezt Deák Gábor úgy értékelte, hogy adottak a feltételek a működési engedély megszerzéséhez, ami az egészségbiztosítási pénztárral kötendő finanszírozási szerződés feltétele.

Herman István a megyei Fidesz frakció igazgatója ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a közjegyző csupán a szerződések darabszámát ellenőrizte, tartalmilag nem vizsgálta azokat.

Vagyis a közjegyző által kiadott közokirat nem bizonyítja a népegészségügyi szolgálat számára, hogy adottak a kórházban a működtetéshez szükséges személyi feltételek - vélekedett.

Keresztes György, a gyöngyösi önkormányzat fideszes képviselője a sajtótájékoztatón azt közölte: számvitel rendjének megsértése miatt feljelentést tett a HospInvest ellen a Fővárosi Főügyészségen, mert a jogszabályok ellenére máig nem áll rendelkezésre a társaság mérlege. Ezt május 31-ig kellett volna közzétennie a cégnek, ám semmilyen nyilvántartásban nem találják - mondta a politikus.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.