Jazz és improvizatív zenei fesztivál Magyarkanizsán

A tizennegyedik fesztivál tartalma két világszínvonalú esemény közé feszül: az első napon a legújabb Nagy Józef színielőadást, a Sho-bo-gen-zót láthatják a nézők. A táncosokat két nemzetközi rangú muzsikus, Joelle Leandre és Szelevényi Ákos zenéje foglalja hangzó keretbe. Nagy József az egyetlen világhírú színházművész, akinek rendszeres társalkotói a kortárs improvizatív zene nagyjai. Az ősbemutató a Nagy József Regionális Kreatív Műhely produkciója. Az előadás előtt a világhírű Moszkvai Zeneakadémia két volt tagja, Uri Brener és Arkagyij Shilkloper  muzsikál. Alkotásuk úgynevezett komolyzenéhez kötődő muzsika, egyedi, mediterrán elemekkel átszőve. Melodikus zenéjük a fesztivál különleges színfoltja.

Az idei fesztivál másik nagy eseménye az Art Ensemble of Chicago egykori alapítójának, Roscoe Mithcellnek a fellépése.

A harmadik napon fellépő kvartettjéban a jelenkori AEOCh 3 tagja muzsikál, kivételes extatikus hangversenyükre máris óriási az érdeklődés, hiszen 1982, a legendárissá vált újvidéki AEOCh koncert óta tagjai nem jártak e régióban. A koncert két részből áll: az első részben a kvartett saját szerzeményeit játssza, a másodikban közös rögtönzéssel alkotnak a világban oly nagyrabecsült magyar zeneköltővel, Szabados Györggyel. A második nap a klasszikus értékek jegyében telik. Olyan muzsikákkal, amelyek – sajnos - kihalófélben vannak. Tépett korunkban az ép, eredeti világot nagymértékben sugalló zenék eltűnőben vannak, hiszen különleges alkat és szerencsés alkotói fázis szükséges a hasonló muzsikák valódi éltetéséhez. Három ilyen kiválóságot hallhatunk:

    * a magyarkanizsai Kurina Miklós szólózongorázását, amely sokanak mgelepetés lesz, hiszen most nyílik valódi alkalom felmérni, milyen magas színvonalú a magyarkanizsai muzsika.
    * Dresch Mihály-Lukács Miklós kettőse a mai magyari muzsika balladisztikus szépségeit teremti, a hagyományos formák iránti hűség alázatával. A 70-es évek végén a külföld először a vajdasági koncerteken ismerhette meg a Dresch együttest. Azóta a világhírűvé vált zenekart a magyar népzene mai ízű megnyilatkozásaként tartják számon. Lassú változások, igazi bensőségesség és rejtőzködő visszafogottság jellemzi ezt a lírai kettőst.
    * Bolla Gábort és együttesét csak a klikkek által működtetett zenei élettől fertőzött Magyarországon ismerik és becsülik kevesen. A külföld számára ő a klasszkus jazz közép-európai igazi képviselője. Nagy fesztiválok kiemelt vendége. Ez a lehengerlő játékú fiatalember, muzsikálásának igazával élteti a be-bop alapú zenét. Forrongva alakuló lelkivilágát e belső tüzű, a lélek forradalmát egykoron megszülő fekete muzsika által formázza.

A népzenei hagyományt az idén a Piaci hívogatón fellépő Miroslav Jovančić trió és a Žorž Grujić vezette újjáalakult Marsija együttes képviseli, aki nemcsak a délszláv népzenéből merít, hanem sokkalta inkább a középkori muzsikából. Ebben a stílusban fogant darabjaikhoz csatlakozik a Franciaországban élő, az Éden című Nagy József darabban is fellépő Vígh András tekerőlant művész.

Sokan legjobban a különleges hangulatú jam sessionöket várják. A jam sessionök házigazdája évek óta változatlan, hiszen a minden stílusban otthonos és nagy belső energiáit megmozgató Tóth Viktor vezette trió immár bizonyította rátermettségét, így a hajnali órákig tartó örömzene során várhatóan jól szórakozik majd a közönség.

A fesztivál időpontja: szeptember 11-13-ig

Részletes információ a fesztivál weboldalán >>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.