Húszmilliárd szakrendelőkre

Húszmilliárd forint uniós támogatást osztott szét az egészségügyi kormányzat 16 hátrányos helyzetű kistérség között szakrendelőkre, valamint a járóbeteg-ellátás fejlesztésére.

Harmincmilliárd forintot szánt a kormányzat uniós forrásból a kevesebb kórházi ággyal, viszont több járóbeteg-ellátó hellyel működő egészségügyi rendszer kialakítására. Az öszszegből megépíthető új szakrendelőkre tavaly októberben hirdették meg a pályázatot. Az első fordulóban 20 milliárdot osztottak el. További tízmilliárdot egy hónapon belül meghívásos pályázattal osztanak szét az első fordulóban hiányos vagy értékelhetetlen dokumentációt benyújtók között. A pályázat eredményéről tegnap Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési
és gazdasági, valamint Székely Tamás egészségügyi miniszter számolt be.

Tizenhat hátrányos helyzetű kistérség juthat átlagosan 900 millió forinthoz. További hatmilliárd jutott hét - a siklósi, a szikszói, a sárvári, a bonyhádi, a pásztói, a kapuvári, a móri - kórháznak, amelyekben megszűnt az aktív ellátás. Ezekben megkezdődhet a modern, egynapos ellátásra is alkalmas szakrendelők kialakítása.

A tervek szerint új szakrendelők épülhetnek minden olyan hátrányos helyzetű kistérségben, ahol nincs húsz percen belül elérhető vagy 15 kilométernél közelebb lévő belgyógyászati, gyerekorvosi, sebészeti szakrendelés. Februárban 25 kistérség és hét átalakított kórház pályázott, s 16 kistérség tudta teljesíteni a feltételeket. Sikerre ugyanis csak azon pályázók számíthattak, akik tudták igazolni, hogy a zöldmezős beruházás fenntartható. Azaz lesz elég beteg és orvos is. A pályázóknak öt-tíz százalékos önrészt kellett vállalniuk.

Lapunk úgy tudja, a kedden eredményesnek hirdetett 16 pályázó között hét olyan is van, akiknek a szerződéskötés előtt igazolniuk kell, hogy az esetleges veszteségeik finanszírozását öt évig a tulajdonos biztosan vállalja. Ezeknél ugyanis nem volt meggyőző adat arra, hogy az egészségbiztosító által a feladatra folyósított összeg elegendő a működtetésre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.