Kormánykoncepció a hónap végére

Az augusztus huszadikai nemzeti ünnep után kapcsol nagyobb sebességre a kormány, addig a kabinettagok többsége, s a miniszterelnök is szabadságát tölti. A következő két év kormányzati stratégiájának koncepcióját részleteiben a hónap végén ismertetik, az SZDSZ-szel való érdemi egyeztetés ezután következhet.

Augusztus 19-én, azaz jövő kedden tér vissza hivatalosan a közügyekhez Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök, addig szabadságát tölti. Augusztus 14. és 18. között Pekingbe utazik az olimpiai játékokra, addig a balatonőszödi kormányüdülőben pihen családjával. Ugyanebben az üdülőben - a kormányfővel szinte egy időben - tölti szabadságát Sólyom László államfő is.

Az egypárti kormány eddigi teljesítményét, pontosabban első száz napját politikai vérmérséklettől függően értékelték jobb- és baloldalon. A kormánypárt számos eredményt emelt ki, így többek között a kecskeméti Mercedes-beruházást, az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet Budapestre telepítő uniós döntést, a fuvarozókkal kötött megállapodást a magas üzemanyagárak kapcsán vagy a háziorvosokkal kötött egyezséget az új finanszírozási rendszerről. A Fidesz viszont előre hozott választásokat sürgetett, a korábbi koalíciós partner SZDSZ pedig a kormány "cselekvési tervét" hiányolta. Mint utóbb kiderült: idejekorán, hiszen az egypárti kormány munkaprogramját augusztus végére ígérték. A következő két évet érintő "kormányzati stratégiai koncepció" részleteit a hónap végén - egy belső használatú menetrend szerint augusztus 25-én -, illetve a parlament őszi ülésszakának első napján, szeptemberben fogja ismertetni a kormányfő. A koncepció összhangban kívánja kezelni az adó- és járulékcsökkentési kérdéskört a szociális és segélyezési rendszer korrekciójával. A tulajdonosi program kapcsán a tőzsdére vihető cégek körének meghatározása folyik, zajlik egy nemzeti ingatlankezelő és fejlesztő cég létrehozásának az előkészítése is. Utóbbi máris tőzsdeképes vállalkozás lenne, így részvényeinek programbeli jegyzése már jövő tavasszal elkezdődhet. A koncepció végleges tartalmát a tárcák által beadott munkaanyagok és elemzések, pénzügyminisztériumi számítások áttekintése után nyeri el; a folyamatról kormány és frakció között az egyeztetések sorozatosak.

Nem úgy az SZDSZ és az MSZP között. A kormánypártnál egyelőre kivárnak, a liberálisok ellenzéki stratégiája ugyanis nemhogy nem készült el, még a körvonalai sem látszanak. Az bizonyos, hogy pártelnöki találkozó egyelőre nem szerepel Gyurcsány Ferenc naptárjában Fodor Gáborral; a kormány stratégiai koncepciójáról is csak annak hóvégi bemutatása után kezdődhetnek meg az egyeztetések.

Az MSZP vezetésében és a miniszterelnöki kabinetben jelenleg úgy látják: a jövő évi költségvetés - bár buktatókkal telinek tűnik, mégis - "át fog menni". Ha az SZDSZ korábban már megszavazott egy jelentősen hiánynövelő költségvetést, egy hiánycsökkentővel sem tehet másképp. Legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartják, hogy az SZDSZ egyszerre akarja majd megőrizni parlamenti és új, ellenzéki státuszát is; vagyis nem fogja megszavazni a költségvetést, de az előre hozott választásokat elkerülendő nem is szavaz ellene - távolmaradással pedig a csomag átvihető a törvényhozáson. Kérdés, hogy Fodor mérlegre kívánja-e tenni saját frakcióját egy esetleges lelkiismereti szavazáson, illetve kezdeményezni fogja-e a Fidesz, hogy a költségvetésről név szerinti vagy esetleg titkos szavazással döntsenek.

Verestől Kiss Péter vette át a vezetést

A kormány és a kormánypárt meghatározó személyiségeinek többsége jelenleg szabadságát tölti, a miniszterek közül most többek között Szekeres Imre honvédelmi, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztéspolitikai és gazdasági; Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi és Székely Tamás egészségügyi miniszter az, aki "szolgálatban van". A Balatonőszödön nyaraló - és egyébként szabadsága alatt is aktívan dolgozó - Gyurcsány Ferencet korábban Veres János pénzügyminiszter helyettesítette (a tárcavezető ezen a héten vett ki szabadságot), jelenleg Kiss Péter kancelláriaminiszter irányítja a kabinetet, már-már rutinból. A kormányüléseket is Kiss vezeti, a hiányzó tárcavezetőket az államtitkárok helyettesítik.

Lovasbalesetben könnyebben megsérült a Balaton mellett pihenő Dobrev Klára kedd délelőtt. A miniszterelnök felesége a vállán sérült meg - mondta el korábban Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója. Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: a miniszterelnök feleségének vállszalagszakadását Budapesten később megoperálták, s ha minden rendben lesz, szerda reggel el is hagyhatja a kórházat. (MTI)

Sikeresnek bizonyult a pártvezetés átalakítása

Gyurcsány Ferencnek - szabadságáról hazatérve - nemcsak a kormányprogrammal, de pártelnökként az MSZP megerősítésével is lesz feladata. A közvélemény-kutatások ugyanis továbbra sem mutatják a párt felkapaszkodását, a júniusi javulás után a párt támogatottsága nem emelkedett - igaz, a kormány szerkezeti átalakítása után a Fidesz és az MSZP közötti olló záródni látszik. A Népszabadság értesülései szerint a kormányfő a stratégiai koncepciótól, illetve a párt szervezeti megerősítésétől várja az elmozdulást. Utóbbi kapcsán egyre inkább jónak tűnik az a - pártbeli erőviszonyok okán eredetileg kétesélyesnek látszó - döntés, hogy a kormányfő Lamperth Mónikát nevezte ki pártelnöki kabinetvezetőnek. A korábbi miniszter új titulusa mellé irányítói hatalom is párosult, így Lamperth felügyelete alá kerültek például a financiális ügyek is - a Táncsics Alapítvány elnöki tisztét is átveszi a közeljövőben. Az alapítványt eddig Baja Ferenc vezette, a kormányfővel szemben olykor finom, de érdemi kritikát gyakorló Szocialista Platform első embere. Lamperth Mónika az őszi időszakra ígérte a párthoz közel álló alapítványok, így a Táncsics és a József Attila Alapítvány működésének áttekintését. Addig is egyenként tárgyalt az MSZP összes megyei elnökével. Lamperth irányításával több mint ötszáz helyi pártvezetőt és aktivistát képeztek az elmúlt időszakban, elsősorban aktuál- és szakpolitikai kérdésekben, elsősorban főiskolás és egyetemista fiatalokat foglalkoztató gyakornoki rendszerben. Majd háromszáz nyári programot szerveznek a szocialisták országszerte, a fiataloknak szervezett buliktól a nyugdíjaspiknikeken át a környezetvédelmi és kulturális rendezvényekig. A programok a párt mozgalmi jellegének erősítését szolgálnák; a pártvezetés ugyanis ettől (is) várja a támogatottság erősödését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.