A horvátok isznak Európában a legtöbbet

Európa a sokat ivók kontinense, állapítja meg a Forbes magazin, amely a horvátokat hozta ki összesítésben a legiszákosabb népnek. Mi, magyarok, az ötödik helyre kerültünk, a halálozási listát azonban még mindig vezetjük.

A skót whiskytől a francia borokig a világ alkoholtermékeinek negyedét Európában gyártják, ahol 79 milliárd liternyi szeszes ital fogyott el 2006-ban, azaz kicsivel több mint 101 litert ittunk meg fejenként.

Az amerikaiak ennél visszafogottabbak voltak, hiszen egy főre számítva 99 liternyi alkohol csúszott le a torkukon két évvel ezelőtt. Ázsiában ugyanakkor fejenként mindössze csak 22 liter szeszes ital fogyott el.

A Forbes magazin a World Health Organization adatait alapul véve többféle szempont alapján állította sorba Európa országait. Megnézték például, hogy mennyit költenek a lakosok alkoholra, illetve mennyire megengedő az illető ország a törvényei alapján: kiszolgál-
nak-e a boltok, éttermek, kocsmák alkohollal fiatalkorúakat, hány órától hányig lehet az üzletekben szeszes italt vásárolni, és meddig vannak nyitva az éjszakai bárok.

Vizsgálták az alkoholfogyasztási szokásokat is, azaz hogy otthon vagy nyilvános helyen isznak-e többen, gyakoriak-e a hangos tivornyák, vagy inkább csak étkezésekhez rendelnek egy-egy pohár italt.

Szempont volt persze a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló betegségek kezelésének a költsége, illetve a halálozási arány is.

Mindezek alapján Horvátország került Európa élére. Bár a csehek isszák meg a legnagyobb mennyiségű alkoholt, és a magyarok halnak bele legtöbben az alkoholizmusba, a horvátok biztosan és egyenletesen sokat vedelnek, aminek az egészségükre nézve is komoly következményei vannak - állapítja meg a felmérés.

A tizenötös lista így alakul: Horvátország, Szlovénia, Észtország, Németország, Magyarország, Csehország, Ausztria, Szlovákia, Oroszország, Litvánia, Románia, Belgium, Portugália, Dánia és Nagy-Britannia.

A svédek például nem kerültek be az első húszba, aminek a felmérést végzők szerint az az oka, hogy az év nagyobbik részében absztinensek, ezen pedig a hétvégeken vagy a szabadságuk alatt elfogyasztott tetemes mennyiségű alkohollal sem tudnak rontani.

Ugyanígy a mindennap mértékkel borozó franciák is hátrasorolódtak. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a listán feltűnően sok a közép- és kelet-európai állam, amit egyrészt a rosszabb gazdasági körülményekkel és több stresszel magyaráznak.

Másrészt a kontinens nyugati felén igen sokat költöttek az elmúlt években felvilágosításra, megelőzésre. Ennek köszönhetően pedig megváltoztak az alkoholfogyasztási szokások, alkalomhoz és étkezéshez köthetők, a tömény italokból pedig egyre kevesebb fogy - értékel a Forbes magazin.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.