Perújítás lesz Tasnádi ügyében?

Perújítási indítványt nyújtott be a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség Tasnádi Péter ügyében, amelyben - korábban - elmeorvosi szakvéleményre hivatkozva enyhítették a büntetését.

2007 nyarán emelkedett jogerőre a Pest Megyei Bíróság perújítási tárgyaláson hozott döntése, amely elmeállapota miatt két évvel csökkentette Tasnádi Péter négy és fél éves szabadságvesztését. Az elmeszakértők szerint Tasnádi feltehetően évtizedek óta agysorvadásban szenved, s ezért betegsége következtében a vádbeli cselekmények idején, az 1990-es évek második felében beszámítási képessége közepes fokban korlátozott volt. Ez a büntetéskiszabás során az eljáró bírónak a törvényben rögzített büntetési tételekhez képest korlátlan enyhítésre ad lehetőséget. Az ügyben Tasnádit és több társát 2002-ben ítélte el jogerősen a Legfelsőbb Bíróság erőszakos, illetve gazdasági bűncselekmények miatt.

Tasnádi ellen azóta újabb eljárások indultak; jelenleg is folyamatban van egy büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A közelmúltban pedig gyanúsítottként hallgatta ki vesztegetés megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség Tasnádit, ügyvédjét és a vállalkozó elmeállapotáról a gyanú szerint hamis szakvéleményt adó igazságügyi szakértőt. A gyanú szerint Tasnádi megbízásából ügyvédje állapodott meg az elmeorvos szakértővel, hogy hárommillió forintért hamis szakvéleményt adjon Tasnádi beszámíthatóságáról. A jelen perújítási indítvány nem ezen eljárás nyomán született meg.

- A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a perújítási indítványát az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szakvéleményére alapozva alakította ki. Az ETT véleményét a Fővárosi Bíróságon folyamatban lévő ügyben kérte a bíróság a meggyanúsított szakértő véleményével szemben - mondta érdeklődésünkre Sódor István.

- Az Egészségügyi Tudományos Tanács szakvéleménye szerint Tasnádinak nincs beszámítási képességét korlátozó problémája. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ETT-vélemény alapján úgy véli: mivel Tasnádi beszámítási képessége nem korlátozott, így nincs ok a büntetés enyhítésére. Azaz a perújítási eljárásban kiszabott két és fél éves szabadságvesztésnél lényegesen súlyosabb büntetés indokolt - mondta Sódor István.

A perújításra többször is sor kerülhet, korlátja csupán annyi: a terhelt terhére csak életében és az elévülési időn belül lehet perújítást elrendelni. A perújítás megengedhetőségéről majd a Fővárosi Ítélőtáblának kell döntenie.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.