Székely Tamás: az egészségbiztosítónak meg kell engedni, hogy válogathasson

Erősíteni kellene az egészségbiztosító ellenőrzési jogosítványait, s lehetővé tenni, hogy minőségi szempontok alapján válogathasson a szolgáltatók között - jelentette ki Székely Tamás egészségügyi miniszter kedden Szentesen.

A biztosítónak jelenleg minden területi ellátási kötelezettséggel rendelkező intézménnyel szerződést kell kötnie, függetlenül attól, hogy az teljesíti-e a minimumfeltételeket, minőségi szolgáltatást nyújt-e - mondta a politikus a Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig címmel tartott lakossági fórumon mintegy száz ember előtt.

A biztosítónak jogosítványai lesznek, hogy minőségi szempontok alapján válogathasson a szolgáltatók között, és az ellenőrzések szigorításával csak a valóban elvégzett, megfelelő beavatkozásokat finanszírozza - fogalmazott az egészségügyi tárca vezetője.

Lehetőséget kell teremteni arra, hogy a biztosító szolgáltatásait - a jogviszonnyal, a táppénzzel kapcsolatos ügyintézést, a különböző okmányok kiállítását - a lakhelyéhez legközelebb intézhesse a biztosított - közölte Székely Tamás.

Az egészségügy területén a kormányzati ciklusban végrehajtandó feladatok közül a miniszter a megelőzést, az egészségtudatos életmódra nevelést és a népegészségügyi programok folytatását emelte ki. Amennyiben az egészégre nevelés nem kezdődik el már az általános iskolában, akkor a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás folyamatosan újratermeli azokat a betegségeket, melyek ellen küzdeni szeretnénk - hangsúlyozta a politikus.

Székely Tamás szerint a fontos az esélyegyenlőség megteremtése, hiszen vannak olyan "fehér foltok" az országban, ahol a járóbeteg-szakellátáshoz vagy egyes szakmákban a kezeléshez csak hosszabb utazást követően lehet hozzáférni.    A miniszter közölte, 11,5 milliárd forintos összköltséggel fejlesztik a mentés rendszerét, 26 új mentőállomást hoznak létre, így a lakosság jelenlegi 80 százaléka helyett, 85-90 százalékához érhet majd oda a mentő 15 percen belül.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.