A Számvevőszék elégedett Bajnai Gordon tervével

Kezeli az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által felvetett problémákat a szakminiszter intézkedési terve - közölte az Országgyűlés Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti bizottságának keddi, rendkívüli ülésén az ÁSZ főigazgatója.


A szakminiszter a júniusban keltezett jelentés kapcsán még abban a hónapban megküldte reakcióját az ÁSZ-nak; "tulajdonképpen az intézkedési terv kezeli" a jelentésben foglalt felvetéseket, így már csak a dokumentumban foglaltak végrehajtását kell figyelemmel kísérni - mondta Bihary Zsigmond. (Az ülésen több képviselő is kifogásolta, hogy ezt az anyagot mindeddig nem kapták kézhez.)

Kérdésre válaszolva azt közölte, vizsgálataik alapján az e források elosztásában beállt változás "alapvetően pozitív", noha "ellentmondásos folyamatról van szó", amely egészében már csak azért sem értékelhető, mert nem zárult le.

"Alapvetően megnyugodtam" az ÁSZ-jelentés olvasásakor - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, hiszen a megállapítások azt mutatják, hogy a rendszer működését alapjaiban rendben lévőnek találta az ÁSZ.

"A közpénzek védelme biztosított volt" - mondta a miniszter, azt magyarázva, hogy "fundamentálisan rendben van a dolog, megfelel az unió előírásainak", aki az ellenzéki képviselők két és fél órányi bírálata után a Széchenyi-terv kifogásolt tényeivel vetette egybe e források elosztásának adatait, s megjegyezte, a módszer "javult".

A túl sok visszadobott pályázatot kifogásoló felszólalás kapcsán arról beszélt, mostanra 50-ről 20-35 százalékra csökkent ezek aránya, az esélyegyenlőséget felvetőre pedig azt közölte: az egy főre jutó támogatások az elmaradottabb térségekben magasabbak.

A 16 milliárdos kommunikációs büdzsével kapcsolatos felvetés kapcsán azt hangoztatta: ezt 14 program népszerűsítésére, kilenc éven keresztül használják fel, míg a labdarúgó EB közvetítésében hirdetéssel kapcsolatos bírálatra kijelentette: "ha az ember reklámra költ, akkor azt a legnézettebb felületen kell tennie".

Az átláthatósággal kapcsolatos kifogásokra azzal felelt: minden lényeges adatot közzétesznek az interneten, és "az EU-n belül is kiemelkedő a magyar programok transzparenciája".

Pelczné  Gáll Ildikó, a bizottság fideszes elnöke az ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz képviselői már évek óta rendszeresen figyelmeztetnek azokra a problémákra, amelyekre most az ÁSZ jelentése rávilágított.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.